Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

9 oktober 2017 - Philippe

Begin deze week is Philippe de Lange overleden. Hij was op 9 oktober te gast in onze uitzending over IJsselstein. In 2010 kreeg hij de diagnose ALS. Dat nieuws zette zijn leven op zijn kop. De Lange speelde fanatiek gitaar in diverse bands. Op hoog amateurniveau. Toen hij na zo'n 25 jaar spelen ineens kramp in zijn hand kreeg, wist hij niet wat hem overkwam. In februari 2010 volgde de diagnose: ALS. Dat kwam keihard aan. Philippe gaf in onze uitzending als boegbeeld van de Local Swim in IJsselstein de ziekte een gezicht. Zijn 69-jarige vader zwom de 2 kilometer voor hem. 

Voor onze uitzending waren Philippe en zijn vader in gesprek met onze redacteur, hieronder enkele passages.

'God, waar bent u dan', riep Martin, de vader van Philippe, toen hij hoorde dat zijn zoon ALS had. Het antwoord kwam niet. 'Maar als je het antwoord wel zou krijgen, zou je er niks mee kunnen' voegt Philippe droogjes toe. Je moet NU genieten, vandaag. Maak van elke dag een feestje!' Wijze woorden van een man die het echt niet gemakkelijk heeft. En wat is vandaag het feestelijke dan, vraag ik. En ik verwacht dat hij 'dat mijn dochter er is' gaat zeggen. Maar hij kijkt ondeugend en zegt: 'dat jij er bent. Hij kijkt me met brutale ogen aan en vraagt: mag ik met je op de foto?' 

Toekomst
Als we Philippe vragen hoe hij de toekomst ziet, antwoordt hij: “Ik wil mijn energie nu steken in mijn dochter. Ik lever een bijdrage aan de ouderraad van haar school en ik gebruik mijn tijd in het editen van lmpjes over haar en mijn leven. Dat wil ik graag gedocumenteerd hebben. Mooie momenten in het kader van ons leven, zoals dat ik laatst een boom geplant heb voor mijn dochter in moeder aarde. Dat soort momenten leg ik vast. Ik heb inmiddels een communicatie-apparaat met oogbesturing, maar ook computerbediening met oogbesturing. Een vriend van mij maakt filmpjes en samen met hem ga ik van alle filmpjes een mooi document maken.” 

Positief 
Tweeënhalf jaar geleden leerde Philippe zijn nieuwe liefde kennen. Met haar en zijn mooie dochter kan hij de wereld aan en lukt het hem eventuele negatieve gedachten om te zetten in positieve. Hij blijft tegenwoordig ook liever uit de buurt van mensen die klagen en zeuren, want dat kost hem allemaal kostbare energie. “Als ik de griep krijg, kan ik denken aan de vorige keer dat dat gebeurde en ik op de Intensive Care belandde, maar ik wil juist de knop zien te vinden om door te gaan en erop te vertrouwen dat ik daar deze keer niet beland. Ooit heb ik gekozen om mijn leven niet te laten verpesten door ALS. Ik heb mijn lijf niet nodig om gelukkig te zijn. Ik denk niet ‘waarom ik?’, want dat is een dooddoener. Ook al zou je daar een antwoord op krijgen, dan kun je daar nu toch niks meer mee. Je zorgen maken en je druk maken is trouwens helemaal niet goed voor iemand met een zenuwziekte...” 

Onze gedachten gaan uit naar zijn geliefden met wie wij voor heel even intensief mochten optrekken. Veel sterkte in deze moeilijke periode.

5 jaar Geloof en een Hoop Liefde

Na 5 prachtige jaren stopt Geloof en een Hoop Liefde na dit seizoen. De laatste aflevering is op vrijdag 22 december, met een mooie GHL-terugblik. 
We kijken terug op mooie verhalen van inspirerende mensen. Dank jullie wel voor jullie bijzondere verhalen! Hier blikken we terug met mooie, ontroerende en inspirerende fragmenten van de afgelopen vijf jaar.