Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

19 oktober 2017 - Grietje Post

Grietje Post is een echte Werkendamse. Ze woont in het huis waar zij is geboren, maar waar ook haar moeder werd geboren. Ze noemt zichzelf een echte bakkersdochter. Het arbeidswoninkje staat in de oude wijk Zevenhuizen. Hier woonden veel griendwerkers. Grietje groeide op in de oorlog. Hier kan ze veel over vertellen. En hierdoor kan ze goed de begrippen, geloof, hoop en liefde duiden. Ze vertelt bijvoorbeeld hoe ze naar Almkerk moest lopen als klein meisje voor eten. En hoe de via het Rode Kruis kleding krijgen en hoe blij ze daarmee was. 

Grietje is veelal te vinden in de Oudheidkamer (naast haar huis). Zij beheert dit kleine museum met een verzameling van oude materialen uit de Biesbosch-tijd. Maar ook de Oranjecollectie van Grietje. Ze is fan van het Koningshuis. Net als Beatrix is zij ook geboren in januari 1938. Zij is ontvangt veel bezoekers en vertelt hen over het verleden van de arbeidswijk.

Grietje is gelovig en dat geeft haar rust. Er is volgens Grietje maar één God. Ze vindt dat het tegenwoordig erg onrustig is in de wereld, ze denkt dan ook wat we in de eindtijd zitten. Ze kan chagrijnig worden van alle narigheid die ze op de televisie ziet. Dit klinkt wat zwaar maar ze is wel een positieve vrouw. Ze ziet ook in iedereen iets positiefs. 

Grietje is nooit getrouwd geweest en vindt dit ook niet erg. Ze heeft altijd met haar broer Hugo in het ouderlijk huis gewoond. Ze hebben samen de oudheidkamer ‘opgericht’ en de spullen verzameld. Haar broer Hugo was haar ‘alles’, maar Hugo overleed in 2001. Nu is Grietje alleen, dit benoemt ze ook wel. Maar ze vindt troost in de spullen om haar heen en de mensen die haar komen bezoeken in de Oudheidkamer. Haar taak in het leven is liefde geven, aldus Grietje. Haar meest dierbare attribuut is dan ook wel de foto van Hugo. ‘Maar eigenlijk vind ik alles even mooi’. Naast de foto van Hugo heeft ze ook nog het pak van Hugo waarmee hij vocht in de oorlog en een tekening. Haar broer kon mooi tekenen.

5 jaar Geloof en een Hoop Liefde

Na 5 prachtige jaren stopt Geloof en een Hoop Liefde na dit seizoen. De laatste aflevering is op vrijdag 22 december, met een mooie GHL-terugblik. 
We kijken terug op mooie verhalen van inspirerende mensen. Dank jullie wel voor jullie bijzondere verhalen! Hier blikken we terug met mooie, ontroerende en inspirerende fragmenten van de afgelopen vijf jaar.