Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Slabonbon à la Hella

Dol ben ik op sla! Ik eet het als het kan elke dag als 2e groente erbij. Het is het eerste dat ik mis als ik voor EO-Metterdaad in landen ben waar je sla beter niet kunt eten, vanwege dat het gewassen kan zijn met verontreinigd water. Sla is natuurlijk het lekkerst uit eigen tuin en sla is absoluut niet saai! Probeer dit recept maar eens, een variatie op de gevulde wijnbladeren en chocolade bonbons: iets lekkers, omhuld met sla in plaats van chocolade of een wijnblad. 

Ingrediënten:

1 krop sla
100 gram roomkaas
100 gram feta (met rozemarijn)
50 gram scherpe rucola of tuinkers
2 eetlepels geraspte mierikswortel
2 kleine bieten
2 eetlepels lekkere olijfolie
1 eetlepel frambozen azijn of rode wijnazijn
1 eetlepel dadelstroop
50 gram geroosterde sesamzaadjes 

Bereidingswijze

1.      Gaar de 2 kleine bieten in de schil in de oven met olijfolie en zout en peper. Gekookte bieten kan ook, maar die hebben minder smaak.
2.      Breng in een grote pan water met snufje zout aan de kook.
3.      Selecteer 12 mooie blaadjes sla (2 reserve).
4.      Dompel de slabladeren even onder in het kokende water.
5.      Leg de slablaadjes in een bak met ijskoud water (koelelementen in water) om het garingsproces te stoppen.
6.      Laat de blaadjes uitlekken en dep ze met keukenpapier voorzichtig droog.
7.      Knip de tuinkers/rucola fijn en meng het met de roomkaas, feta, mierikswortel, zout en peper naar smaak.
8.      Spreid de slabladeren uit, maak van het mengsel bolletjes iets meer dan theelepel, rol het door het geroosterde sesamzaad en leg midden op een blad.
9.      Vouw de blaadjes rond het bolletje en leg de "slabonbons" op de vouwnaad op een bord.
10.    Laat de bietjes afkoelen, schil ze voorzichtig en snijd ze in dunne plakjes.
11.    Klop in een kom 1 eetlepel olie met azijn, zout en peper tot een dressing. Leg de bietenplakjes in de dressing.
12.    Zet de bonbons en bietplakjes tot gebruik afgedekt in de ijskast.
13.    Laat de bietplakjes op kamertemperatuur komen.
14.    Leg de (amuse)lepels op een schaal en leg op elke lepel een bietplakje en daarop een slabonbon.
15.    Druppel de rest van de olijfolie erover.

Over Hella

Hella van der Wijst presenteert sinds 2015 programma's voor de EO. Ze is (mede-) presentator van Geloof en een Hoop Liefde en Ik Mis Je (het vroegere Bakkie Troost). Al 15 jaar is ze regelmatig in haar volkstuin te vinden. Daar verbouwt ze haar eigen groente en fruit, heeft ze gesprekken met de mensen en komt ze helemaal tot rust. Deze zomer deelt ze haar passie en neemt ze ons mee naar de volkstuin.

Meer afleveringen