Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Historie Hella's volkstuin

“Hé, ben jij niet van De Wandeling?” Dat hoorde ik regelmatig toen wij twintig jaar geleden begonnen in volkstuintje nummer 163a. Behalve dat ik een soort van bekend ben van tv (KRO De Wandeling, Gevoel van de Vierdaagse, Geloof en een Hoop Liefde en Ik Mis je), waren mijn partner en ik toen ook een van de jongsten. En volgens sommigen ook een van de eerste ‘yuppen’ op de tuin.

Maar ‘BN-er zijn’, is geen identiteit en geen garantie voor tuinierstalent. Net zo min als opleiding of waar je woont niet maakt, wie je diep van binnen bent. En wij kwamen als jonkies vanuit Brabant via Amsterdam in Bussum wonen voor twee dingen: op fietsafstand van ons werk wonen (Hilversum) én een tuin! Want diep van binnen voel ik mij nog altijd de kleindochter uit een boerenfamilie, die buiten moet zijn, liefst met de handen in de aarde.

Wekelijks ergens in Nederland wat babbelen en wandelen was mij duidelijk te weinig. En het tuintje van ons eerste huis was te klein voor alle groenten die ik wilde kweken. Dus zo werd twintig jaar geleden tuintje 163a, onze Hof van Eden.

Een wachtlijst was er nog niet. Hip was het nog allerminst. Vrienden vonden het maar ouderwets dat wij zoveel tijd stopte in eten dat je ook zo uit de supermarkt kon halen. Maar al snel bleken we voorlopers in plaats van achterlopers. De wachtlijst groeide. De Volkstuinvereniging bloeide. Grote tuinen werden opgedeeld om te voldoen aan de vraag.

Ondertussen wij zijn al lang niet meer de jongsten. Word ik gelukkig niet alleen herkend van de tv maar vooral ook van de tuin. Worden mijn recepten van appelmoes á la Oma van der Wijst of rabarbersiroop uit eigen tuin op mijn Facebookpagina goed gedeeld. En zijn ook onze vrienden om allerlei redenen meer bezig met wat ze eten en waar het vandaan komt.

Twintig jaar verder hebben we heel wat kneepjes van het moestuinvak geleerd van onze ‘doorgewinterde buurmannen’, als Ruud van onze voortuin 163 en de familie van Wijngaarden. We hebben ons er sportief bij neergelegd dat zij ons altijd voor zullen blijven in snelheid van zaaien en oogsten. Tot wijzelf wellicht ‘de oudjes’ zijn op Volkstuinvereniging Naarden, die tegen die tijd 125 bestaat! Laten we het hopen!

Want niets is mooier dan elk jaar weer die eerste schop in de aarde zetten aan het begin van het tuinseizoen en het neerhalen van de hekken als we de tuin weer verlaten om ons met de natuur terug te trekken voor de winter. Maar wel in het geloof en de hoop dat we in de lente weer kunnen doen wat ons zo lief is!

Ter ere van het 100-jarig jubileum van de volkstuin wordt er zondag 18 juni een open dag gehouden. Wil je de tuinen eens met eigen ogen zien? Kom dan langs tussen 11 en 16 uur!

Over Hella

Hella van der Wijst presenteert sinds 2015 programma's voor de EO. Ze is (mede-) presentator van Geloof en een Hoop Liefde en Ik Mis Je (het vroegere Bakkie Troost). Al 15 jaar is ze regelmatig in haar volkstuin te vinden. Daar verbouwt ze haar eigen groente en fruit, heeft ze gesprekken met de mensen en komt ze helemaal tot rust. Deze zomer deelt ze haar passie en neemt ze ons mee naar de volkstuin.