Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2
Amsterdam (vrijdag)

Amsterdam (vrijdag)

23 december 2016

Amsterdam laat zich met Kerst van haar mooiste kant zien. Toch zijn er plekken in deze stad waar je ook de minder mooie kanten van het leven ziet. Op een van die plekken, de Wallen in het centrum van Amsterdam, woont Sjoerd Mulder met zijn gezin. Hij probeert juist hier, samen met medebewoners van de leefgemeenschap Oudezijds 100, het licht van Jezus te laten schijnen. Hij vertelt aan Henk op welke manier zij dat doen. Op een plek in de stad waar je het niet verwacht, woont een groot gezin. Het is de leefgemeenschap Oudezijds 100. Zij hebben meerdere panden op de Wallen en proberen daar het licht van Jezus te laten schijnen. Sjoerd Mulder is een van de vaste bewoners. Hij woont met zijn vrouw en drie jonge kinderen op de zolder van een van de panden. Met de vierde op komst wordt het passen en meten, maar Sjoerd denkt er niet over om te verhuizen: 'Ik kan hier mijn geloof uitleven, in een gewoon rijtjeshuis zou ik heel onrustig worden van het idee dat ik iets zou moeten doen, maar niet weten waar te beginnen.' Dat betekent ook dat Sjoerd -theoloog- een dag van de week verantwoordelijk is voor de schoonmaak en 's middags overblijfvader is. Met een hele rits schoolkinderen loopt hij tussen de raamprostituees door naar huis. 'Het zijn onze buren, ik heb eigenlijk meer last van de toeristen.' Na een volle dag kan hij met zijn gezin aanschuiven aan de gezamenlijke maaltijd, waar blijkt dat je niet hetzelfde hoeft te zijn om samen het leven te kunnen delen. 'Niet alle communiteitsleden zullen mijn vrienden worden, dus je moet leren met elkaar samen te leven. Maar ik weet wel dat ze er onvoorwaardelijk voor me zijn.'

Gerelateerde artikelen

Thema's