Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2
Broek in Waterland en Monnickendam (woensdag)

Broek in Waterland en Monnickendam (woensdag)

10 februari 2016

Visverwerking hoort bij de handel waar Monnickendam goed in was. Een van de bekende visverwerkers was Lange Ben. Deze Ben Miedema verwerkte makreel en haring. Zoons Ruud en Ton zetten de handel voort. Hella haalt Ruud op bij het praathuis, voorheen de visafslag. In het praathuis komen elke dag de oude Monnikendammers bij elkaar om te kletsen over het Monnickendam van weleer en van vandaag. De oude rokerij van de Miedema's ligt naast het praathuis. Wim, de broer van Ruud en Ton, zat eerst ook in het bedrijf van zijn pa, ging wat anders doen maar bleef in de handel want: 'Wij zijn met handelsbloed overgoten.' Wim heeft het roken niet vaarwel gezegd, want voor de lol rookt hij natuurlijk nog steeds visjes. Tijdens het roken vertelt Wim wat voor mensen de Miedema's zijn. Zus Ank zit ook in de handel, maar dan van mannenkostuums. Zij vertelt welk drama het gezin trof en hoe dat hun leven beïnvloedde. Maar ook zij als een echte Miedema, geniet juist van het leven.

Gerelateerde uitzendingen

    Gerelateerde artikelen