Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2
Terschelling (1/4)

Terschelling (1/4)

22 juni 2015

Op Terschelling en in de wijde omtrek is één gebouw gezichtsbepalend: de 55 meter hoge vuurtoren De Brandaris. De Brandaris is een baken voor de scheepvaart, maar doet ook menig toerist én eilander het hart sneller kloppen. Presentator Herman Wegter beklimt de vuurtoren van Terschelling, want hij heeft afgesproken met iemand die dagelijks op grote hoogte werkt. Als vuurtorenwachter heeft Nicolette van Berkel warme herinneringen aan De Brandaris. "In het huis waar ik ben opgegroeid zag ik altijd het licht van de Brandaris. Het licht gleed door de woonkamer. Thuis stond altijd de scanner aan. Daarmee konden we meeluisteren met de scheepvaartberichten. Om op die vuurtoren te werken was een grote droom." Nicolette had nooit gedacht dat die droom zou uitkomen. "Sinds 2006 werk ik er, en elke dag doe ik dat met plezier. Het blijft ook bijzonder: de zon die opkomt en onder gaat. De schittering van de zee, het regelen van de scheepvaart. Het is zo’n mooi vak! Als ik aan de wal ben geweest en terugvaar met de veerboot ben ik altijd weer blij dat ik de Brandaris zie. Op de boot doe ik wel eens een hand voor m'n oog, dan zie ik de Brandaris niet en dan denk ik: wat zou Terschelling kaal zijn zonder deze vuurtoren.”

Gerelateerde uitzendingen

    Thema's