Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Tilburg (woensdag)

22 april 2015

Vrijwel alle Tilburgers kennen Peerke Donders. In 1809 werd hij geboren als zoon van een eenvoudige Tilburgse wever. Peerke wilde priester worden maar hij was te arm om te mogen studeren. Toch kreeg Peerke een kans. Hij werd uitgezonden naar Suriname waar hij zorgde voor de slaven en melaatsen. Hij maakte geen onderscheid tussen rang of stand. Sindsdien wordt Peerke aanbeden en vereerd vooral door de autochtone Tilburgers. Zoals Nol Vromans die Peerke-beeldjes maakt en beschildert in de kleuren van zijn voetbalclub Willem II. Peerke geeft hem hoop voor zijn voetbalclub en 'hoop is het begin van geloof'. Ook Paul Spaepens is Peerke-liefhebber. Hij vertelt Herman waarom Peerke zo belangrijk is voor hem en Tilburg en waarom hij werkt aan zijn heiligverklaring.

Thema's