Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2
Breukelen (donderdag)

Breukelen (donderdag)

9 april 2015

De Molukse gemeenschap Breukelen bestaat vijftig jaar. Herman bezoekt drie generaties om uit te zoeken hoe de gemeenschap na een roerige geschiedenis in Nederland er nu voor staat. Zo past de jonge Sarah-Nekka met haar hobby als bodybuilder niet bepaald in het Molukse plaatje. Met Sylvia, tweede generatie van Breukelse Molukkers, passeert Herman de Breukels-Molukse kerk Silo. Deze kerk is haar 'L' van de gevel verloren waardoor er nu het woord 'sio' op de kerk prijkt. Sylvia legt uit dat het woord 'sio' in het Nederlands treurig betekent. Sylvia hoopt dat dit niet symbolisch gaat staan voor de toekomst, maar dat de kerk blijft leven. De Molukse jeugd, zoals Sarah-Nekka, vindt het nu nog heel vanzelfsprekend om naar de kerk te gaan: "Zoals je zwemdiploma halen, je rijbewijs, zo doe je ook belijdenis". Maar deze jeugd maakt zich niet meer druk om teruggaan naar de Molukken, zij richten hun leven op Nederland. De tweede generatie, zoals Sylvia, zat nog tussen teruggaan of blijven. Latu was als eerste generatie totaal gericht op teruggaan, maar ook bij hem dringt het besef door dat je wel terug kunt gaan, maar dat je kinderen toch echt in Nederland blijven: "En ja, waar mijn familie is, is mijn thuis".

Gerelateerde uitzendingen

    Gerelateerde artikelen

      Thema's