Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2
Nijkerk (vrijdag)

Nijkerk (vrijdag)

30 januari 2015

Uit het kleine protestante bolwerk Nijkerk komt een groot katholiek man: priester en schrijver Henri Nouwen. Hij woonde in de Verenigde Staten en werkte als hoogleraar aan de universiteiten van Yale en Harvard. De laatste tien jaar voor zijn dood in 1996 had hij zijn leven grondig omgegooid: van een prestigieus naar een eenvoudig leven met verstandelijk beperkten in de woongemeenschap l'Arche. Op doorreis in Nederland, overleed Henri Nouwen plotseling. Zijn veel jongere broer Laurent, tot dan toe een sucesvol advocaat, moest afscheid van hem nemen. "Ik schaam me er een beetje voor maar ik moet zeggen: door zijn dood is hij voor mij gaan leven", vertelt Laurent. Net als zijn broer gooide Laurent het roer radicaal om en werd van advocaat vrachtwagenchauffeur van hulpgoederen voor de Oekraïne. Net als bij Henri ontwaakte in hem een diepe verbondenheid met de meest kwetsbaren van de samenleving. Herman Wegter bezoekt met Laurent Nouwen het geboortehuis van Henri in Nijkerk en heeft een bijzondere ontmoeting met iemand van vroeger.

Gerelateerde uitzendingen

    Gerelateerde artikelen

      Thema's