Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2
Nijkerk (woensdag)

Nijkerk (woensdag)

28 januari 2015

Nijkerk is een rustig stadje. Tenminste zo lijkt het. Maar onder de oppervlakte borrelt er iets. En dat heeft alles te maken met een dominee uit de 18e eeuw: dominee Kuypers. Hij was een begenadigd spreker en wist de gemeente uit de rechtvaardige hervormde kerkbanken te krijgen. Mensen begonnen te schudden, te beven en te jammeren. Sommigen begonnen zelfs te blaffen. 'De Nijkerkse beroeringen' werd het genoemd. Heel kort was Nijkerk wereldnieuws. Veel mensen kwamen tot geloof. Sike Bax, godsdienstleraar, blikt terug en noemt dit het werk van de Heilige Geest. 'Welnee,' vindt Leendert de Boer, oud-biologieleraar, 'het is de doornappel. Mensen rookten of snoven aan de doornappel en zo kwamen ze in extase.' Beide mannen beroert de geschiedenis nog steeds. Bij Herman doen ze hun verhaal. Mirjam bezoekt het hospice van Nijkerk: de plaats waar de menselijke geestkracht afneemt, maar waar juist daardoor er vaak ruimte komt voor iets nieuws.

Gerelateerde uitzendingen

    Gerelateerde artikelen

      Thema's