Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Hattem (dinsdag)

8 oktober 2014

Hattem heeft voor het aantal inwoners veel verenigingen. Herman Wegter laat zich in deze aflevering onderdompelen in twee verenigingen. Hij ontmoet Gerard Libert, een betrokken Hattemer. Gerard is actief als stadsgids, voorzitter in zijn Parochie en bestuurslid bij het St. Anna’s Gilde, de schuttersvereniging. De gilde fungeerde vroeger als een soort burgerwacht; het beschermde de stad tegen indringers en speelde een actieve rol in de patriottentijd. Nu is het niet alleen een gilde, maar ook een broederschap. Herman gaat met Gerard mee naar de schuttersvereniging. Daar staat hij voor een moeilijke uitdaging: een schot in de roos. Ook zien we hoe Herman Molen de Fortuijn beklimt. Deze molen is nu een vereniging, waar mensen vrijwillig voor werken. Er zijn ongeveer 1000 molens in Nederland, waarvan er nog 750 draaien. Om deze draaiende te houden, moeten ze bemand worden. Hiervoor zorgt het molenaarsgilde. Herman wil zijn steentje bijdragen en gaat voor het halen van een molenaarscertificaat. Maar hoe moet dat als je last hebt van hoogtevrees? 

Gerelateerde uitzendingen

    Gerelateerde artikelen

      Thema's