Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Kijken bij het oudste planetarium ter wereld in Franeker

'Geloof en wetenschap hoeven elkaar niet te bijten'

Adrie Warmenhoven is de elfde ‘beheerder’ van het Franeker planetarium. Zijn fascinatie voor planeten brengt Adrie graag over aan de 45.000 bezoekers die jaarlijks komen. Het planetarium is het oudste, nog werkende ter wereld en staat inmiddels op de wachtlijst om erkend te worden als Unesco werelderfgoed.

Als de beheerdersfunctie van het planetarium in Franeker in 2001 vrijkomt, weet Adrie het direct: deze baan moet hij hebben. Hij solliciteert en dankzij de werkervaring die Adrie heeft opgedaan in het planetarium van Amsterdam heeft hij zijn droombaan te pakken. “Toen ik de baan kreeg ervoer ik echt opperste geluk. En nu ga ik hier werkelijk elke dag met plezier naartoe!”

Eise Eisinga

Het Franeker planetarium is in 1781 gebouwd door wetenschapper Eise Eisinga. “Het is zo gaaf om de geschiedenis van Eise verder te brengen,” vertelt Adrie. “Hij was een heel gelovig man, en heel toegankelijk. Hij wilde de angst bij de mensen wegnemen door ze uit te leggen hoe de dingen in elkaar staken.”

Geloof en wetenschap

Adrie noemt zichzelf niet gelovig, maar bekijkt het geloof op een andere manier. ”Voor mij is geloven ‘omzien naar je naaste’ en vrede brengen. Maar geloof en wetenschap gaan wel heel prima samen hoor. Dat bewees Eise al. Het hoeft elkaar niet te bijten. Kijk, ik verklaar alles vanuit de oerknal. Maar als mensen me vragen hoe dat nou met die schepping zit dan zeg ik ook dat ik niet alle wijsheid in pacht heb. Misschien was de schepping wel voor de knal? Of misschien zit ik wel fout.”

 

Reacties