Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Ooggetuige Bijlmerramp Henk van der Belt bij ‘de boom die alles zag’

“Ik was thuis, hier in deze flat. Ik hoorde enorm geluid. En toen niets. En toen een gigantische knal. Ik sprintte naar mijn balkon en zag boven de flat een enorm paddenstoel van rook.” Henk van der Belt zit helemaal terug in het moment als hij Hella spreekt in Geloof en een hoop Liefde.

“De flat zelf kon ik vanaf hier niet zien. Ik sprintte naar buiten en nam mijn videocamera mee. At5 was namelijk net op de kabel gegaan. En als je aanspraak wilde maken op een weekend Port Zelande moest je een videofilmpje insturen. En ik had net mijn kans gemist. Er was hier in de flat een wietplantage ontmanteld en ze gooiden iets van 1200 plantjes vanaf het balkon in een container. Het maakte een prachtig geluid, die vallende plantjes. Dat had ik niet gefilmd, het voelde echt als een gemiste kans…’

Inferno
In eerste instantie voelt de Bijlmerramp voor Henk als een tweede kans. Maar het loopt anders. “Ik kwam aan en zag 1 groot inferno. Wegrennende mensen. Kleine parfumflesjes in het gras, dacht ik. Ik maakt een panorama shot, ik zag alleen maar vlammen. En toen was er paniek, het gebouw stortte in. Mensen renden gillend weg. Er kwam heel snel brandweer, ambulances, een lint werd gespannen. We moesten naar achter. Mijn batterij was na 2 minuten filmen leeg. En ik voelde dat ik niet langer kon filmen, ik moest ook helpen, dat filmen voelde niet goed. Maar we werden weggestuurd.” 

Henk van der Belt komt uit Drenthe maar woont inmiddels 46 jaar in de Bijlmer, waarvan 40 jaar in de flat. Hij woont op de eerste verdieping. Vanuit Drenthe belandt hij eerst in een kraakpand in het centrum van Amsterdam, waar het enige groen dat hij ziet het mos uit de goot van de buren is. Hij mist het groen en vindt dat in het plan van de Bijlmer. Maar als hij er komt wonen, is het nog één woestijn. Het is in aanbouw en Henk wordt één van de eerste bewoners. 

Microsoft plattegrond
De plannen van de Bijlmer waren goed, maar de uitwerking was slecht. “Er was geen assertief beheer,” zegt Henk. Daarnaast was de criminaliteit hoog en er was weinig toezicht. Op het moment van de ramp gebruikt de journalistiek een Microsoft plattegrond, maar daarop bestaat de Bijlmer nog helemaal niet. Hierdoor wist niemand eigenlijk precies waar de rampplek was. Er werd gesproken over Weesp en Duivendrecht. 

Na de ramp stort Henk zich in allerlei hulpacties (“Samen met anderen hoor, ik was echt niet de enige”). En hij heeft zich erg druk gemaakt over de gevolgen voor de gezondheid van de overlevenden. Jarenlang heeft hij er met een aantal lotgenoten voor gestreden om volledige openheid te krijgen over de lading van de El Al Boeing. Inmiddels hebben de verschrikkelijke gebeurtenissen een plek gekregen in zijn leven. Het monument bij ‘de boom die alles zag’ onder zijn flat heeft een belangrijke betekenis voor hem. Het is voor Henk het symbool van de kracht die in de bewoners van de Bijlmer tevoorschijn is gekomen in de verwerking van de ramp.

Reacties

Thema's