Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Geloof en een Hoop Liefde uit… Opperdoes

De Opperdoezer Ronde is wereldberoemd in heel Nederland. Voorwaarde is dat de aardappels binnen een straal van 1 km rondom de kerktoren van Opperdoes uit de grond komen. Boer Hero Stam doet dit als een van de weinigen allemaal nog met de hand.

Bert springt bij de laatste veeboer, van Opperdoes, Andries Smit achterop de wagen. Hij heeft nog meegemaakt hoe men in het tuindersdorp heen en weer vaarde naar een vaarboerderij, of naar een stukje akker, dat kostte heel veel tijd. Nu is het varen verdwenen en is het gewoon leuk wonen.

Het treinstationnetje van Opperdoes stamt ook nog uit het verleden, het was economisch belangrijk voor de handel van aardappelen en andere gewassen van het land, nu is het een toeristische attractie. Bij Jan Glazenborg staan de treinen er mooi bij. Zijn modelspoorbaan in het pannenkoekenstation is uniek. 

Reacties