Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Geloof en een Hoop Liefde uit… Joure

Vandaag is Mirjam in het Friese Joure op zoek naar geloof, hoop en liefde. Het is geen stad en ook geen dorp, de inwoners noemen zichzelf Jousters. Mirjam maakt kennis met Joure met een kersverse inwoner van Joure, een Engelsman. Hij laat haar zien waarom hij verliefd op werd op deze plaats toen hij er vier maanden geleden kwam wonen.

Naast de nieuwkomer ontmoet ze ook een èchte Jouster: Ynte ‘Solex’ Kuindersma, een Solexverzamelaar met nóg een bijzondere passie. Mirjam moet ervoor naar het zoldertje van Ynte. En daar ontdekt ze dat zelfs de minister-president haar is voorgegaan. Wat doet premier Rutte op een zolder in Joure??

Joure is de bakermat van onze Nederlandse trots en koffiegigant Douwe Egberts. Sipke de Schiffart weet alles van zijn geschiedenis, en kan zelf trouwens ook een aardige koffiemelange samenstellen. Hij heeft een feilloos reukapparaat en zocht dertig jaar lang over de hele wereld de beste koffiebonen voor zijn baas.

En we zijn getuige van een Jouster bruiloft die helemaal in de stijl van 1800 staat, vol met Friese Folklore: Boer Sjoerd Miedema groeide op met Janna, de liefde van zijn leven. Helaas leek het allemaal één kant op te gaan, en dus werd het niks. Sjoerd verloor haar uit het oog. Maar vijf jaar geleden tijdens een reünie loopt hij Janna weer tegen het lijf, net op het moment dat zij aan het bijkomen is van haar echtscheiding. Wat Sjoerd nooit had durven dromen, gebeurt toch. Leidt de boerenbrulloft van Joure tot nog iets mooiers?

Reacties

Thema's