Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Geloof en een Hoop Liefde uit… Alkmaar

Zet twee stappen in Alkmaar en je hoort hem al schreeuwen: Bert Romein, bekend als Bertje Doperwtje, is in één adem te noemen met de victoriestad. Hella gaat met Bert mee en ziet dat er achter zijn groene outfit veel liefde voor Alkmaar en zijn medemens schuil gaat. Van de drukke Langestraat gaan we naar een oase van rust bij Marjolein Jonker die met heel weinig leeft in haar Alkmaarse Tinyhouse. De letters G, H en L staan vandaag op de kaasmarkt. Aldert Zegwaard gunt zijn Braziliaanse vrouw Barbara een letter, want dankzij haar eindeloe inspanning kon hun zoontje met het syndroom van Down tòch op een gewone basisschool terecht.

Rob de Vries was ooit een succesvol meubelverkoper, maar veranderde van koers door het autisme van zijn zoon. Rob merkte dat de deur bij heel veel instellingen en voorzieningen dicht gingen zodra hij met zijn autistische zoon aan kwam. Hij ontwikkelde de kookstudio “Autstekend”, waar hij met kinderen werkt die allerlei vormen autisme hebben. De resultaten zijn verbluffend, want naast het bijtanken van zelfvertrouwen blijken deze kinderen ook prima met elkaar om te kunnen gaan.

Ema is een jonge vrouw die opgroeide in het asielzoekerscentrum van Alkmaar. Zij heeft in hartje Alkmaar een bijzonder project; Soepp bindt. Zij kookt daar met vrouwen uit allerlei landen en culturen alle gerechten van over de hele wereld. Het geeft de vrouwen, vaak met een moeilijke geschiedenis, een veilige plek om zich te ontwikkelen. “Door het vluchtige leven in het AZC had ik veel moeite om mij te binden aan andere mensen, maar door Soep Bindt kan ik nu echt van deze vrouwen houden”, aldus Ema.

Ema is bezig met het publiceren van een kookboek. De opbrengst daarvan gaat naar Stichting de Vrolijkheid. Binnenkort komt het uit. 

Reacties