Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

BreiBoezems helpen vrouwen na hun strijd tegen borstkanker

Leven met de gevolgen van borstkanker: de Beekbergse Ria Lankwarden weet er alles van. Op haar 51e krijgt ze borstkanker en ondergaat ze een borstbesparende operatie. Nu zet ze zich samen met Plonia ten Voorde vol liefde in voor Stichting BreiBoezem.

“In 2010 deed ik mee aan een bevolkingsonderzoek. Er was niks aan de hand. Een paar weken later zag ik in de spiegel een deukje in mijn borst. Ik dacht: ‘Ik ben druk geweest, het zal wel niks zijn.’ Maar in mijn achterhoofd wist ik dat het borstkanker kon zijn.”

Kwaadaardig

In het ziekenhuis blijkt al snel dat het mis is. Een flinke klap voor Ria, die al 30 jaar een succesvolle modevakschool runt. “Op de echo zagen ze dat het voor 98% zeker kwaadaardig was. Dat was heel heftig. Je denkt: ‘Dit gaat niet over mij.’ Opeens word je geconfronteerd met de dood.” Al snel volgt een borstbesparende operatie. “De kanker was uitgezaaid in mijn oksel, verder niet. Toch zijn voor de zekerheid al mijn lymfeklieren weggehaald. Achteraf voor niets, want mijn lymfeklieren waren gelukkig schoon..” Na de ingreep volgen bestralingen en acht loodzware chemokuren. Daarna ondergaat Ria nog 5 jaar hormoontherapie met de nodige bijwerkingen.

Ik realiseer me hoeveel geluk ik heb gehad

De BreiBoezem.

Genezen

Uiteindelijk volgt voor Ria het verlossende nieuws: ze is genezen. “Voor de operatie ben ik naar de genezingsdienst van Jan Zijlstra geweest. Hij zei: "Je zal volledig genezen, van de kruin tot de voetzolen toe. Ook mijn jongste dochter zei steeds: ‘Mam, je wordt beter.’ Hou dat vast!’", vertelt Ria ontroerd. “Maar zelf had ik ook een rotsvast vertrouwen dat ik het zou overleven. Ik ben inmiddels een aantal vriendinnen verloren aan borstkanker verloren en realiseer me hoeveel geluk ik heb gehad. Daar ben ik God enorm dankbaar voor!”

“Het moest zo zijn”

Via Plonia ten Voorde komt Ria in contact met Stichting BreiBoezem. Plonia: “Zelf ben ik ook ernstig ziek geweest. Ik wist niet of ik daardoor mijn vrijwilligerswerk als kapster nog kon doen. Maar ik wist: ik kan altijd nog breien. Dus heb ik vanuit het ziekenhuis Stichting BreiBoezem gemaild: ik wil breien!”

Stichting BreiBoezem reageert gelijk enthousiast en vraagt Plonia als coördinator voor Apeldoorn en omgeving. “Daarop heb ik Ria erbij gevraagd. Ik wist dat ze borstkanker heeft gehad en een modevakschool aan huis heeft. Ze zei gelijk ‘ja.’” Beide vrouwen geloven dat dit ‘werk’ niet zomaar op hun pad komt. “De Heer wil waarschijnlijk iets met onze talenten. Het begint vaak met een zandkorreltje en wordt een enorme woestijn. Dit moest gewoon zo zijn!”

BreiBoezems kunnen je wat zelfvertrouwen teruggeven

 

Vrijwilligers zijn in Ria's atelier aan de slag met de BreiBoezems.

Zelfvertrouwen teruggeven

Met de BreiBoezems willen ze de vrouwen die getroffen zijn door borstkanker een hart onder de riem steken. “Als je borst (gedeeltelijk) geamputeerd is, doet dat behoorlijk wat met je zelfbeeld. BreiBoezems kunnen je weer dat stukje zelfvertrouwen geven. Het zijn gebreide bolletjes met vulling en komen op de plek waar eerst de borst zat. Ze zijn zacht, voelen prettig aan en je kunt er gewoon mee zwemmen. En ze zijn ook nog eens helemaal gratis!”, vertelt Ria.

Met een goed gevoel naar huis

Inmiddels stromen de bestellingen vanuit Apeldoorn en omgeving bij Ria en Plonia binnen. “Die bestellingen geven we door aan de breisters. Zij komen een keer in de maand BreiBoezems breien in mijn modevakschool”, licht Ria toe. Klanten kunnen bij het ophalen de BreiBoezems passen en ze vervolgens meenemen naar huis. Ook is het mogelijk om een lingerieworkshop te volgen bij de modevakschool. Op die manier kunnen vrouwen zelf mooie lingerie en badkleding kunnen maken waardoor ze zich weer vrouw kunnen voelen. En als die klanten met een goed gevoel naar huis gaan,dan is de missie van Ria en Plonia geslaagd: “Als we andere vrouwen kunnen helpen om zich comfortabeler te voelen, dat doen we graag!”

Reacties