Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

"Ik wil hier nooit meer weg"

Vluchteling verliefd op Vlieland

Als de Balkan wordt verscheurd door oorlog vlucht Bojan Bajic (39) samen met zijn hoogzwangere vrouw naar Nederland. Uiteindelijk strijken ze neer op Vlieland, waar ze een bijzondere band mee opbouwen. Daarom willen ze de eilandbewoners iets teruggeven. 

Jarenlang leeft Bojan tussen hoop en vrees. Hij sleurt van bouwval naar schuur, altijd op zoek naar een volgende tijdelijke woonplaats. Toch vindt hij troost in zijn geloof. “De kracht van het gebed, dat heeft iedereen nodig.” 

Uiteindelijk komt Bojan thuis op Vlieland. Hij geniet van alle mooie dingen die Vlieland te bieden heeft: “De rust hier vind ik heerlijk. De natuur is in de zomer al mooi, maar de winter is helemaal prachtig.” De zee, de mentaliteit en zelfs de duinen doen hem denken aan zijn thuisland. “In mijn geboortestad vind je de hoogste duin van Kroatië. En hier ben ik vaak op de hoogste duin van Vlieland.”

Ondernemer

Bojan wil iets terugdoen voor de gastvrijheid van de Vlielanders. Daarom opende hij een ijssalon en een bioscoop. “Ik wil altijd nieuwe dingen leren. En ik denk dat ik, misschien wel door de oorlog, altijd een soort van spanning zoek. Ik wil op een positieve manier strijden voor dingen.”

En dat blijft Bojan doen. Hij is bijvoorbeeld bezig met de oprichting van Brouwerij Vlieland. Waar hij de kracht vandaan haalt om zoveel te doen? “Ik kan niet zonder het gebed, niet zonder God. Ik geloof niet dat Hij er is, ik weet het zeker!”

Reacties