Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Hans Kazan: "Het is de kunst om weer op te staan"

Hans Kazan is 11 jaar als hij voor het eerst optreedt met een goochelshow. Later presenteert hij het succesvolle tv-programma Prijzenslag en tegenwoordig zijn ook zijn kinderen als de illusionistengroep Magic Unlimited actief in de showbizz. Begrippen als geloof, hoop en liefde zijn zeer belangrijk voor hem. “Ik geloof in harmonie en de liefde. Dat is voor mij het allerbelangrijkste in de wereld.”

Hoewel Hans een echte optimist is, kent zijn leven ook diepe dalen. Hij ziet bijvoorbeeld zijn grote droom uiteenspatten als zijn theater in Zuid-Spanje failliet gaat. “Ik liep in een donkere tunnel, maar had geluk: mijn vrouw Wendy liep naast me. We wisten echt niet welke kant we op moesten, maar Wendy hield mijn hand vast en zei gewoon: ‘Kom op, we gaan verder. We vinden vanzelf wel weer een oplossing.’ En die hebben we ook weer gevonden.” 

Ik liep in een donkere tunnel, maar had geluk: mijn vrouw Wendy liep naast me

Liefde uitdelen
Hans ontvangt niet alleen veel liefde, hij deelt het ook graag uit. “Heel veel mensen worden gewoon verkeerd begrepen, waaruit vaak onwil en ruzies ontstaan. Ik probeer zoveel mogelijk begrip te tonen voor situaties van mensen. En ik doe mijn best ze te helpen, voor zover dat binnen mijn vermogen ligt. Ik kan niet anders: ik speel weliswaar de tovenaar, maar ik kan niet echt toveren.”IncasserenNiet alleen Wendy blijft hem steunen in die tijd. “Mijn oudste zoon, Oscar, kwam naar me toe. Die vertelde me over een uitspraak van de bokser Rocky Balboa. ‘Het gaat er niet om hoe goed je kan slaan, maar hoe goed je kunt incasseren.’ Toen dacht ik: hij heeft helemaal gelijk. Ik laat me nu van mijn zwakke kant zien, want ik laat me tegen de grond slaan en blijf gewoon liggen. De kunst is juist om weer op te staan.”

Geïnspireerd door zijn gezin krabbelt Hans weer op. “Door de liefde van de mensen dicht om me heen. In die moeilijke periode stond mijn eigen gezin ernaast en hielp me eruit. Dat is liefde.”

Ik speel weliswaar de tovenaar, maar ik kan niet echt toveren

Een voorbeeld van hoe Hans mensen helpt is met optredens in verzorgingscentra. De ouderen daar komen vaak de deur niet meer uit, vanwege een gebrek aan budget en personeel. “En toen dacht ik: als die mensen niet meer naar het theater kunnen, dan moet het theater maar naar hen toe komen. Ik heb een speciaal programma gemaakt waarmee ik naar die ouderen toe kan. Later heb ik er samen met Jan Slagter van Omroep Max voor gezorgd dat er heel veel entertainment richting verzorgingstehuizen gaat.”

“Ik amuseer graag mensen en geef graag prettige momenten. En als mensen de zaal uitgaan met een brede glimlach op hun gezicht, dan ben ik een heel blij mens.”

Showbizz
In de showbizz is het niet altijd makkelijk om liefdevol om te gaan met mensen. Toch weet Hans zijn weg in die slangenkuil makkelijk te vinden. “Het is heel simpel: je hoeft alleen maar jezelf te zijn. Ik heb het altijd aan mijn kinderen geleerd: wees jezelf, laat je niet beïnvloeden door anderen, trek je helemaal niets aan van wat anderen denken of willen. Dat wil niet zeggen dat je er niet naar moet luisteren. Je moet naar alles luisteren en je moet alles tot je laten doordringen, maar het moet geen invloed krijgen op hoe jij het leven ziet.”

Je moet naar alles luisteren, maar het moet geen invloed krijgen op hoe jij het leven ziet

“Als je werkzaam bent in de showbizz, komen er allemaal dingen op je af. Ook minder goede dingen. Dan denk ik altijd, zoals ik in de rimboe van de Samburu-stam heb geleerd: Ké torno, ké torno pi. Dat betekent zoiets als: ‘wat een gezeik’. En onze hele familie gebruikt die uitdrukking. Bijvoorbeeld als er iets over je geschreven wordt dat niet klopt. Dan roepen we bij ons thuis: ‘Ké torno, ké torno pi’.”

Geluksmomentjes
Hans probeert zo dicht mogelijk bij zichzelf te blijven en houdt niet van opsmuk. Het meest gelukkig is hij niet in een restaurant met een Michelinster, maar als hij een pizza eet met zijn vrouw. “Bijvoorbeeld als we in de binnenstad een paar kleine hapjes eten, met een lekker glas wijn erbij. En dan praten we over van alles en nog wat. Dat zijn voor mij geluksmomentjes. Daar probeer ik er zoveel mogelijk van te maken in dit leven.”

Reacties