Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Napoleon is zijn redder

Patrick Buch krijgt in zijn studententijd te horen dat hij nooit kan werken en een leven vol pijn tegemoet gaat. Toch zit hij niet bij de pakken neer. Geïnspireerd door keizer Napoleon werkt hij keihard om alles uit zijn leven te halen. 

Als je het huis van Patrick Buch binnenstapt denk je dat je door een 19e eeuws paleis loopt. Overal prachtige, door hem zelf gerestaureerde, antieke meubels en zachtblauwe wanden vol met bijzondere klokken en portretten van slechts één man: Napoleon. Het is een eerbetoon aan de keizer die zoveel voor hem heeft betekend.

Wassenaar

“Begin jaren 60 scheidden mijn ouders en werden mijn vijf broers en ik opgevoed door mijn moeder. We hadden weinig geld en werden met de nek aangekeken.” Toch heeft Patrick veel goede herinneringen aan die tijd. “Mijn broer Boudewijn was mijn held”. 

Een leven vol pijn

Als Patrick in zijn studententijd ook nog getroffen wordt door jeugdreuma met daarbij een heftige huidaandoening, raakt hij volledig geïsoleerd. “Ik kon in drie dagen niet meer lopen, dat was verschrikkelijk”. Hij moet zijn studie onderbreken en kan zijn passie, meubels restaureren, niet langer uitoefenen. “Het enige dat ik nog wel kon was een boek vasthouden”. En in zo’n boek vond hij een vriend: Napoleon.

Napoleon

“Napoleon was niet rijk, klein van stuk en hij sprak heel gebrekkig Frans en werd daarmee ook geplaagd. En als je dan ziet dat zo iemand een geweldige carrière maakt, terwijl alles ervoor pleit dat het niet gaat lukken… Dan denk ik: als je iets wil, dan kun je het ook bereiken.” En dat blijkt ook uit het leven van Patrick. Hij heeft jarenlang een succesvol eigen bedrijf gehad. 

Dankbaar

“Na ongeveer 8 jaar werd mijn ziekte leefbaar. Ik slik nog steeds pijnstillers, maar ik ben nu heel blij dat het me is overkomen. Ik heb gevochten om eruit te komen en in mijn hoofd echt een plan gemaakt: zo wil ik niet leven. En dat heb ik de rest van mijn leven als basis gehouden.”   

Reacties