Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Meester Ruud haalt het beste uit zichzelf en anderen

De Amstelveense Ruud Sahertian is een man met een missie. De diagnose darmkanker, die hij een aantal jaar geleden kreeg, was de aanleiding om het beste uit zichzelf en anderen te willen halen. En hij wil anderen inspireren om dit ook te doen.

Hart voor kinderen

Ruud heeft een groot hart voor kinderen in kansarme situaties. Hij is dan ook bevlogen in zijn werk als directeur op een basisschool in een achterstandswijk in Amsterdam. “Mijn school is echt mijn kindje”, vertelt Ruud.

De Nelson Mandela school, waar hij werkt, heeft een grote culturele diversiteit. Net als de buurt waarin de school staat: Amsterdam-Oost. “Dat is een Vogelaar-buurt, zoals ze dat een tijdje geleden noemden. De buurt stond niet al te goed bekend”, legt hij uit. Toch ziet Ruud juist alleen maar kansen.

Aandacht voor verschillen

“Het is echt een belangrijke plek voor me geworden”, vertelt Ruud. Het is namelijk deze plek waar Ruud na zijn ziekte zijn leven weer oppakt. Hij zet zich volledig in voor kinderen uit deze buurt. "Ik wil de kinderen graag een goede, uitdagende en veilige onderwijsplek bieden.”

Daarom besteedt hij ook bewust aandacht aan de onderlinge verschillen. “We zijn niet alleen maar blank en christen in Nederland. Er zijn ook moslims, joden, Afrikanen, homoseksuelen en alleenstaande ouders. Ik vind het belangrijk dat we kinderen in deze maatschappij opvoeden met goede denkbeelden over elkaar en onderling respect. We leven tenslotte letterlijk met elkaar samen in deze wijk.”

Droom

Zijn ziekte geeft Ruud het inzicht dat je altijd je dromen achterna moet gaan. En hij wil de kinderen van zijn school en ver daarbuiten, stimuleren om hetzelfde te doen. “Mijn droom was, dat elk kind minimaal één keer de magie van een theater moet beleven. Want een theater helpt je om te dromen en te denken buiten de kaders waarin je bent opgegroeid”, is zijn overtuiging.

Al eerder kreeg Ruud Amsterdamse kinderen mee naar het allermooiste theater van Nederland, Carré, voor onder meer de musical Oorlogswinter. Daarin speelde ook zijn dochter Ruth een rol. En dat is waar Ruud zich opnieuw voor inzet: een theatervoorstelling realiseren waar zo veel mogelijk kinderen van kunnen genieten! “Als je echt wilt en er met passie hard voor werkt, dan is alles mogelijk. Dat wil ik alle kinderen meegeven.”

Ruth

En dat niet alleen hij, maar ook zijn kinderen hun hart achtergaan, blijkt wel bij dochter Ruth. Zij heeft al in verschillende musicals gestaan en speelt momenteel in de musical ‘De Marathon’. En Ruud? Die komt het liefst bij alle voorstellingen kijken!

Reacties