Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Meccano en lego na je pensioen

‘Carpe Diem’ staat er op de gevel van het huis van Andries en Janita de Weerd. Pluk de dag betekent het, en dat brengen ze elke dag in de praktijk. Want na een leven van werken en wonen op het water, is hun pensioen aangebroken. Samen hebben ze nu eindelijk tijd voor hun passies: meccano en lego.

Andries is zijn hele leven al fan van meccano en heeft inmiddels zijn hele huis vol staan met bouwwerken van dit metalen constructiespeelgoed. Met name op kranen is hij verzot. En sinds ze gestopt zijn met varen heeft hij eindelijk tijd om ermee bezig te zijn. “Het is vaste prik, elke avond na het jeugdjournaal. Dan ben ik hier een uurtje bezig, want dat is m’n passie.”

Grootste kind

Janita is blij dat haar man nu tijd heeft voor zijn hobby. “Ik vind het heel fijn dat hij de hobby waar hij vroeger niet altijd tijd voor had, nu wel kan doen,” vertelt ze. “Ik zeg altijd: mijn grootste kind heb ik gehouden.”

Op beurzen verkoopt Andries delen van zijn meccano en hij geeft soms ook wat weg. “Ik vind het geweldig als er een mannetje van 8 zich bij mijn kraam staat te verlekkeren aan een electro motortje, en dat ik die dan aan hem kan geven. Aan de andere kant, als er een iemand komt die veel geld heeft dan laat ik die ook veel betalen. Zo heft het elkaar mooi op.” 

De andere ruimtes worden gevuld met bouwwerken van Janita. Zij maakt de mooiste dingen van technisch lego. “Echt een poppenmoedertje ben ik nooit geweest,” lacht ze. “Ik dacht: later met mijn kinderen is het misschien wel leuk. Maar niet als poppenmoedertje.” Toch is de lego niet alleen maar hobby. Het is ook een investering voor later. Daarom mogen niet alle dozen open en worden ze in kasten en onder het bed bewaard.

Afscheid

Nu hun pensioen is aangebroken moeten ze ook afscheid nemen van hun laatste schip, de ‘Janita’. Een bijzonder moment, want Andries heeft geregeld dat hij hun laatste woning eigenhandig af mag breken. Voor hem de kans om zijn liefde voor kranen in de praktijk te brengen, en voor hen beiden een bijzondere manier om deze periode van hun leven af te kunnen sluiten. “We hebben er 14 jaar intens van genoten en hebben gezegd toen we het kochten, wij zijn de laatste eigenaar.” Eén gevoel overheerst. “We zijn dankbaar, dat wij dit 43 jaar hebben mogen doen.”

Reacties