Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

De Ouderkerkse Jan Coevertveer is van iedereen!

’t Pontje is een begrip in Ouderkerk aan de Amstel. Op verschillende vaardagen verbindt hij ‘de overkant’ met het centrum van Ouderkerk. Grote man achter de pont is Jan Coevert, die besloot om hem weer te laten varen.

Vroeger lag er op de plek van de pont een brug, maar tijdens de bouw van een nieuwe brug werd de pont in gebruik genomen voor fietsers en voetgangers. Ook toen de nieuwe brug klaar was, bleef de pont in gebruik. Totdat het vaartuig in de jaren 70 werd afgedankt. 

Jan Coevertveer

Jan besluit dat de pont weer in gebruik moet worden genomen. Hij knapt de pont op en uiteindelijk wordt er vanaf 1995 weer bijna elke zondag in de zomer gevaren. Ouderkerk is zo blij met de terugkomst van de pont dat deze hetzelfde jaar door Jos Brink in zijn programma Zondagskinderen gedoopt wordt tot de Jan Coevertveer. Wel met een beetje tegenzin van de bescheiden Jan Coevert.

De pont is namelijk van iedereen en Jan kan het niet alleen. “Ik heb de mensen uit Ouderkerk nodig. Zonder vrijwilligers zijn we niks.” De Pont zou met een motor aangedreven kunnen worden, maar dat willen ze niet. “We zouden dat geld bij elkaar kunnen brengen, maar wij weten dat onze passagiers het juist leuk vinden om op de oorspronkelijk manier – met handkracht – overgezet worden.” 

Vaderdag blijft zijn favoriete vaardag

Jan kan niet meer altijd zelf varen, maar op Vaderdag staat hij met zijn familie altijd aan het roer. “Dan is iedereen hier weer samen: alle kinderen en kleinkinderen. Dan ben ik super trots en brengen wij de hele dag de mensen over en weer. Daarna gaan we dan lekker barbecueën.”

Informatie over wanneer je met het pontje over het water kan vind je op de site van het pontje.

Reacties

Thema's