Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

De dominee is kroegbaas in Voorschoten

Voor de buitenwereld is het misschien een gekke combinatie, maar voor Mariette is het heel normaal. Ze is predikant en tegelijkertijd kroegbaas. En daar zitten volgens haar behoorlijk wat overeenkomsten in

Tijdens haar studie Theologie moet Mariette een zakcentje bijverdienen en zoekt ze een baantje in de horeca. Vanaf dan weet ze: “Ik heb twee roepingen: de Heer en de Horeca.” Aan het einde van haar studie ontmoet ze haar man Jan, een horeca-ondernemer en ruim tien jaar geleden beginnen ze samen dit dorpscafé in Voorschoten; het Wapen van Voorschoten. 

Inmiddels is het geen geheim meer dat er een dominee achter de bar staat. “Het hele dorp weet dat inmiddels, dus het gebeurt ook regelmatig dat mensen juist om die reden naar het Wapen komen.” Mariette begrijpt dat wel. “Hoe vaak zie je nou een loslopende predikant? Normaal gesproken moet je een afspraak maken om met een predikant in gesprek te gaan, nu is de drempel natuurlijk heel laag en dat moet ook zo.”

Combinatie

Voor Mariette is het een hele logische combinatie: “Mensen boeien mij gewoon. Als theoloog èn als kroegbaas. Of ik nou als theoloog met mensen over geloof praat of op een fijne avond in het café in gesprek kom. Daar zit voor mij geen verschil in. Ik krijg er een fijn gevoel van om mensen ergens te mogen ontvangen en een fijne plek te bieden waar ze in gesprek kunnen. Ik denk wel dat mijn ‘predikant-zijn’; mij een andere kroegbaas maakt. Misschien niet per se doordat ik predikant ben, maar door die interesse in mensen.”

Kroeg of kerk

Natuurlijk is de kroeg geen kerk en andersom. “Het verschil is dat je vanuit de theologie direct de diepte in kan duiken, in de kroeg moet je dat niet doen. Maar aan de andere kant is dat juist de uitdaging voor mij: Als mensen in de kroeg zeggen: ‘Ik heb niks met geloof’ of ‘ik ben atheïst’ of ‘ik geloof niet in God’. Dat is dan vaak grote onzin. Een biertje verder en je komt er achter: Zingeving speelt bij iedereen.” 

Haar werk als predikant wordt soms zelfs versterkt door haar werk als kroegbaas. “Soms is het in de horeca zelfs nog gemakkelijker om met mensen in gesprek te komen.” Een keuze tussen haar passies kan en hoeft Mariette niet te maken. “Ik ben beide. Dat is niet te scheiden, dit is wie ik ben.”

Reacties