Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2
Hans Out in zijn geliefde bakkerij.

Bakker Hans Out: "Mijn dorp is mijn kindje"

Bakkerij Out is onderdeel van het prachtige dorpsgezicht van Ouderkerk aan de Amstel

Zeg je Ouderkerk aan de Amstel, dan zeg je Hans Out. En dat is niet zo gek, want Hans is de bakker van het dorp. Zijn klassieke bakkerij zit al vier generaties in de familie. Maar brood bakken is niet zijn enige passie: Hans organiseert graag verbindende activiteiten in zijn dorp. “Mijn dorp is mijn kindje."

Pietje Bell

Als klein jochie is het al duidelijk: Hans wordt boer óf bakker. Altijd zit hij te rommelen in de bakkerij van zijn ouders. Je zou ‘m kunnen vergelijken met Pietje Bell: vol energie en ideeën. Als zijn ouders hem naar een internaat sturen om het bakkersvak te leren, heeft hij daar in het begin moeite mee. “Ik ging er jankend heen. Het voelde alsof ik al mijn vrijheid kwijt was. Ik moest altijd vroeg op: ik werd echt gedrild." “Maar”, vervolgt hij: “Daar heb ik wel de kneepjes van het vak geleerd. En weet je wat het leuke is? Ik heb nog steeds contact met mijn leraren van toen. Eentje werkt er zelfs voor me!"

Samenwerken

Als Hans 17 is, gaat hij in de familiebakkerij aan de slag. “Ik was toen nog niet helemaal klaar met mijn opleiding”, herinnert hij zich. “Maar mijn vader had bloedvergiftiging opgelopen en was er een paar weken tussenuit.” Hans ontfermt zich tijdens de afwezigheid van zijn vader over het banket. “Mijn moeder was zo enthousiast over mij, dat ze dacht: “Hans moet alles gaan doen.”

Ze besluiten de bakkerij te verbouwen, zodat Hans zich volledig op het brood en banket kan richten. Jarenlang werkt met Hans met zijn ouders samen.

Ontroerd

Inmiddels heeft Hans de bakkerij overgenomen. En wat hij niet had verwacht, gebeurt toch: als hij stopt, neemt zijn jongste dochter Jacqueline de bakkerij over. Een besluit dat hem diep raakt. Maar voorlopig is het nog niet zover: “Misschien over een jaar of tien”, lacht hij.

Hans is ontroerd dat Jacqueline de bakkerij straks voortzet.

Verbinden

Hans is niet alleen door zijn werk als bakker een bekend gezicht in Ouderkerk aan de Amstel: regelmatig organiseert hij activiteiten voor jong en oud in zijn dorp. Eén van die activiteiten is het muziekspektakel ‘The Passion’. “Ik vind het belangrijk dat er leven is in de gemeenschap. Dat je zegt: ‘Kijk eens wat we kunnen met z’n allen! Het is goed als we ons met elkaar verbinden en onderlinge verschillen respecteren. Ouderkerk aan de Amstel is zo klein: je komt elkaar overal tegen.”

Geloof

Als verbinder pur sang speelt geloof voor Hans een belangrijke rol. “Ik vind dat je als mens altijd kunt blijven leren. Al hoor ik maar één nieuw ding in de kerk, dan ben ik al blij. Ik vind het een voordeel dat ik in God geloof. Dat ik geloof dat je wordt geholpen. Er is altijd een vonk, er is altijd hoop. Dat is voor mij God, dat is voor mij geloof.”

Reacties