Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel

De stad Amstelveen heette tot 1964 Nieuwer-Amstel en grenst met de bebouwde kom in het noorden met de stad Amsterdam en ligt niet ver van Schiphol.
Op 3,6 kilometer afstand van Amstelveen ligt het dorp Ouderkerk aan de Amstel. Een deel van Ouderkerk aan de Amstel heeft een beschermd dorpsgezicht en er zijn verschillende rijksmonumenten zoals de Amstelkerk, Urbanuskerk naar ontwerp van Pierre Cuypers, de molen De Zwaan en de joodse begraafplaats ‘Beth Haim’.

Tip 1: Het Amsterdamse Bos
Het Amsterdamse Bos is kunstmatig aangelegd en is drie keer groter dan het ‘Central Park’ in New York. Jaarlijks komen er ongeveer 6 miljoen bezoekers en er is in dit natuurgebied veel te doen voor jong en oud. Je kan naast heerlijk wandelen ook de bosbus nemen, die start bij de boswinkel en langs gaat bij veel leuke attracties. De route gaat onder andere langs de manege, een pannenkoeken- en een geitenboerderij, het openluchttheater en nog veel meer. In de uitzending Geloof en een Hoop Liefde van dinsdag 9 mei bezoekt Henk het prachtige bos.

Tip 2: Maak kennis met de dieren op de boererij
Middenin het Amsterdamse Bos ligt geitenboerderij Ridammerhoeve. Op deze prachtig gelegen boerderij lopen naast geiten ook kippen, varkens, koeien en paarden rond. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen in de stallen, terwijl de werkzaamheden gewoon doorgaan. Een leuke tip: er zijn verschillende workshops om echt kennis te maken met het leven op de boerderij.

Tip 3: Een kijkje in de moderne kunst
Combineer Het Cobra Museum voor Moderne Kunst en het Museum van Jan van der Togt op een dag. Deze liggen op 10 minuten loopafstand van elkaar en in beide musea is moderne kunst te bewonderen. In het Museum Jan van der Togt vind je vooral glaskunst en hedendaagse kunst, maar er zijn ook regelmatig wisselende tentoonstellingen.
Cobra was een internationale beweging van jonge kunstenaars in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Ze veroorzaakten een revolutie: een doorbraak in de moderne kunst, die tot op de dag van vandaag doorwerkt in kunstopvattingen en kunstuitingen. Dat is allemaal terug te vinden in Het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

Tip 4: Schipper mag ik overvaren?
Het pontje in Ouderkerk is een prachtige traditie en van grote cultuur-historische waarde. De pont wordt nog steeds bediend met handkracht en er zijn vier mensen nodig om te varen. Twee moeten de pont trekken, één moet de lier bedienen en één moet op de uitkijk staan, om de scheepvaart in de gaten te houden en te waarschuwen. Dankzij vrijwilligers en donateurs vaart het pontje in de zomer nog elke zondag van 12.30 tot 17.00 uur.

Tip 5: Wandelen door de tijd
In Ouderkerk aan de Amstel wandel je letterlijk door de geschiedenis. In een paar honderd meter maak je een ommetje door zo'n duizend jaar. QR-bordjes van Oneindig Noord-Holland vertellen het boeiende verhaal dat zich achter de monumenten heeft afgespeeld. Eén van de monumenten is de Joodse begraafplaats Beth Haim, in Geloof en een Hoop Liefde van woensdag 10 mei vertelt historica Jo Blom over haar fascinatie voor de Portugese Joodse geschiedenis.

Reacties