Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Van pester naar helper en mantelzorger

“Ik heb een slechte levenswijze gehad”

John van der Horst heeft een heftig pestverleden. Gedreven door spijt doet hij er nu alles aan om anderen te helpen. Zo werkt hij als klusjesman in een hofje in het Oude Noorden en is hij mantelzorger van zijn blinde moeder.

John geniet van het goed doen. Maar zijn leven heeft er niet altijd zo uitgezien. “Toen ik vroeger begon met werken stapte ik in een totaal nieuwe wereld. Ik werd gepest, en het enige tegen pesten was het terugdoen, maar dan in de overtreffende trap.”

Grote gevolgen

En dat deed hij. Met grote gevolgen voor één van zijn collega’s. “Ik heb iemand gekend die ontslag genomen heeft door mijn schuld. Toen begon ik een hekel aan mezelf te krijgen. Ik heb jaren later, toen ik allang weg was bij het bedrijf, nog mijn excuses aangeboden. Dat gaf me een hele hoop lucht.”

Ook het klussen in het hofje helpt John. “Types die ik vroeger altijd graag pestte, die kan ik nu helpen. Je kan niets terugdraaien, maar het werkt wel andersom. Dat geeft een enorme boost.”

Tattoo

Om een statement te maken dat hij helemaal omgedraaid is heeft John een tattoo laten zetten: een A en een O. Dat staat voor de Alpha en de Omega: voor God. “Ik wil laten zien van wie ik ben. Ik kan er nu niet meer omheen. God staat op mijn arm.”

Reacties