Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Ruth Zwart: "In mijn ziek-zijn voelde ik altijd dat God er was"

Gezellig even tijdens je werk bijkletsen met je moeder: dat kan niet iedereen. Anne-Mar, bekend als presentatrice van Hip voor Nop, kan dat wel. Haar moeder werkt - net als zij - bij de EO. Al 44 jaar vervult Ruth met veel plezier verschillende functies binnen de omroep. “Ik ben praktisch op de stoep van de EO geboren”, lacht ze.

 

Niet makkelijk

Ruth heeft het in al die jaren niet gemakkelijk gehad. Er wordt meerdere keren kanker bij haar gediagnosticeerd en daar heeft ze zware behandelingen voor ondergaan. Juist in die moeilijke tijd haalt Ruth veel kracht uit het geloof. “Ik heb in mijn periode van ziek-zijn altijd gevoeld dat God er bij was. Er waren momenten dat er zo’n rust over mij heen kwam. Dat ik dacht: “Dit hoef ik niet alleen te doen. Ik vertrouw erop dat U er bent en voor mij zorgt.”

Drijfveer

Door de ziekte van haar moeder komt kanker ook voor Anne-Mar ineens dichtbij. “Kanker is mijn angst. Niet zozeer voor mijzelf, maar wel voor de mensen om mij heen”, vertelt Anne-Mar. Dat is voor haar een extra drijfveer om programma’s met inhoud, zoals ‘Hallo, ik heb kanker’ te maken.

Sterke band

De band tussen Ruth en Anne-Mar is sterk. Ze vinden het heerlijk om samen te koken, te eten en bij te kletsen. Ruth vindt het ‘enig’ dat Anne-Mar is gaan presenteren. Ze ziet dat ze tijdens haar werk helemaal in haar element is.

Anne-Mar vindt het vooral bijzonder om te ervaren hoe haar moeder er altijd voor anderen is. “Niets is haar te gek, ze geeft veel. Maar ze moet er ook aan denken dat ze zelf eens gaat zitten: ze moet niet alleen maar met anderen bezig zijn.”Reacties