Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Liefde voor en dankzij schaken

Wilma Dufrenne is 62, maar nog altijd heel erg begaan met haar sport: schaken. Het is haar lust en haar leven en ze heeft zelfs de liefde gevonden tijdens een potje. Nu verkeert de schaaksport in zwaar weer en doet Wilma er alles aan om de sport te redden.

Een vader van een klasgenootje leert de 15-jarige Wilma de beginselen van de denksport. “Toen ging ik als student naar Schaakclub Oud Zuylen in Utrecht. Samen met een vriendin,” begint Wilma. “We vielen op, twee meiden, tussen verder alleen maar mannelijke schakers.”

Studentenfeest

Op een studentenfeest komt Wilma Henk Bergsma tegen. “Terwijl iedereen aan het bier zat, zaten wij in de keuken. Te praten en te schaken,” lacht Wilma. Ze wint die avond twee dingen: de schaakpotjes en het hart van Henk.

Het leven lacht ze toe en ze krijgen zelfs een dochter: Eva. Maar dan gaat het mis. “De vele uren die ik als coördinator in het onderwijs maakte, braken me op. Ik kreeg een postnatale depressie en verloor heel even de controle,” vertelt Wilma. Uit onmacht verbreekt ze de relatie met echtgenoot Henk. Beiden gaan los van elkaar Eva opvoeden.

Opnieuw getrouwd

Hun dochter blijft voor verbinding zorgen. En ondanks de scheiding gaan Wilma en Henk gezamenlijk op vakantie, waar de vonk weer overslaat. En ze trouwen zelfs opnieuw, ditmaal met Eva erbij. 

Waar de liefde tussen Wilma en Henk vernieuwd werd, kan ook de sport die hen samenbracht hernieuwde interesse gebruiken. Een mooie missie voor Wilma. “Ik heb alle opa’s en oma’s van de schaakclub verzocht om een kleinkind mee te nemen. In het schaakgebouw kan de oude generatie het schaken leren aan de jongste inwoners van Dieren,” vertelt Wilma. Zo hoopt ze de sport die haar liefde bracht nieuw leven in te blazen.

Reacties

Thema's