Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Jezelf opnieuw uitvinden na een herseninfarct

Herkenbare pet, wandelstok en een driewieler. Met zijn hippe, dandyachtige look is Willem Philipsen een opvallende verschijning in de straten van Rotterdam. Opvallend is hij altijd al geweest: totdat hij een herseninfarct krijgt staat hij bekend als één van de meest getalenteerde muzikanten van Nederland. Ondanks dat hij nooit meer gitaar kan spelen, knokt hij zich toch terug de muziekwereld in.  

Ruim 10 jaar geleden komt Willem van het conservatorium. Hij staat bekend als een van de meest getalenteerde gitaristen van Nederland. “Sinds mijn 18e speel ik met Nederlandse topartiesten. Ik trad op tijdens Lowlands en andere festivals met onder andere Anouk, Postman en Soulvation. Ik was zo onbevangen en ik hoopte steeds hoger in die muziekwereld te komen.”

Maar dat verandert van de ene op de andere dag in 2007. Op een nacht wordt hij wakker met immense hoofdpijn. In het ziekenhuis blijkt dat hij een herseninfarct heeft. “Voor mij was het heel onwerkelijk, toen ik weer bij kwam. Ik dacht dat ik wel weer beter zou worden. En dat ik weer vrolijk verder kon gaan met mijn leven.” 

Nooit meer gitaarspelen

Willem krijgt van de specialist te horen dat hij nooit meer gitaar kan spelen. “Toen barstte ik in huilen uit. Op dat moment hield mijn carrière als gitarist op. Eigenlijk hield mijn bestaan op, want gitaarspelen was voor mij mijn identiteit.”

Willem denkt serieus na om de muziek voor altijd vaarwel te zeggen, maar daar komt hij op terug. Hij kiest ervoor om zichzelf opnieuw uit te vinden. Hij gaat singer-songwriteravonden organiseren, waar hij muzikanten een podium geeft. “Het is heerlijk. Ik sta hierdoor weer middenin het leven. Ik mag met mensen werken die ik te gek vind. Ik heb weer zin gegeven aan mijn leven, door muziek.” 

Lowlands

Ook keert hij terug op Lowlands: afgelopen zomer mocht hij als ambassadeur van de Hersenstichting vertellen over zijn leven na zijn herseninfarct. En Willem heeft nog veel meer plannen. Binnenkort opent het nieuwe poppodium Eurotrash United in Rotterdam Noord haar deuren, waar hij de programmering gaat doen. En hij hoopt dit jaar nog om op zijn driewieler naar Santiago de Compostela te fietsen.

Reacties