Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

"Ik hoop dat ik sterke schouders mag zijn voor mijn kinderen"

Je droom achterna gaan: dat deed Matthijn Buwalda toen hij zijn rechtenstudie opgaf en koos voor het muzikantenbestaan. Met zijn theatervoorstellingen en liedjes als ‘Nog één rivier’ en ‘Je draagt het niet alleen' weet hij talloze harten te raken. Hoe beleeft hij geloof, hoop en liefde?

Geloof, hoop en liefde, wat is het belangrijkste en waarom?

“Hoop, want hoop doet leven. Jaren terug heb ik de beslissing gemaakt om te stoppen met mijn rechtenstudie en als schrijver en muzikant te gaan leven. Dat is niet altijd het makkelijkste leven. Maar het geloof dat God er is, geeft mij de hoop dat het goed komt.”

“Op het podium probeer ik het verhaal van God en mensen te vertellen. Dat doe ik door in liedjes en verhalen het leven en geloof bij elkaar te brengen.  Mijn wens is dat mensen na de voorstelling met iets meer hoop in hun hart naar huis gaan. Dat zou fantastisch zijn.

 

Wie of wat inspireert jou in je dagelijks leven?

“God: als ik over Hem nadenk en steeds meer over Hem ontdek. Maar ik raak ook  geïnspireerd door geschiedenis, lezen, of door oude kerken binnen te lopen en rond te dwalen. Daarnaast inspireren mijn kinderen me ook: ik moet altijd heel hard om ze lachen. Kinderen zeggen heel vaak dingen waar geen speld tussen te krijgen is: wij volwassenen praten er veel vaker om heen. Dat kinderlijke naïeve, daar kan ik -op een goede manier- wel jaloers op zijn.”

 

Wie heeft jouw geloof, hoop en liefde gegeven?

“Allereerst mijn ouders. Door een warm nest te zijn en door geloof voor te leven in plaats van op te leggen. Maar ook mijn vrouw Annemieke draagt geloof, hoop en liefde écht uit. Ze gelooft niet alleen in God, maar ook in wie ik ben en wat ik doe. Mijn goede vriend Rutger en mijn broer(tje) Stefan zijn ook heel belangrijk voor me. Zo heb ik een clubje mensen om me heen die – ieder op z’n eigen manier en moment - me af en toe ‘injecteert’ met geloof, hoop en liefde. Dat is rijkdom.”

 

Wanneer ben je het gelukkigst?

“Als de dagen niet op elkaar lijken. Ik kan intens gelukkig zijn van een avond op de bank hangen met mijn vrouw, onder een fleecedeken met een biertje of een goed glas wijn. Maar ik heb het ook nodig om een week later een avond in het theater te staan, met een zaal vol mensen.”

Waar hoop jij op?

“Ik hoop vooral dat ik sterke schouders mag zijn voor mijn kinderen. Dat zij ooit zeggen – als ik verschrompeld en oud ben – :‘Papa heeft ons voorgeleefd wie God is. Hij heeft ons het leven voorgeleefd, mét al zijn vallen en opstaan. En hij heeft ons in staat gesteld om sterke schouders te zijn voor degenen die na ons komen.

“Ik hoop ook dat onze kinderen in ons huwelijk een veilige plek vinden om te zijn wie ze zijn. En dat als ze later terugkijken, ze zeggen: ‘Ik ben wie ik geworden ben, mede omdat ik op papa mocht bouwen. Daarmee heb ik geleerd dat ik op God mocht bouwen. Als me dát lukt, dan mogen ze de rest allemaal hebben.”

 

Wat betekent liefde voor jou?

Als je het hebt over het huwelijk: alles! Dat zo’n vrouw van míj houdt, blijf ik iets absurds vinden. Het is zo bijzonder om iemand te hebben die je zo goed kent. We houden van elkaar, met al onze onhebbelijkheden en irritante dingen. Dat je ondanks dat zegt: ‘ik ga voor jou’, dat vind ik waanzinnig. Dat komt misschien een klein beetje dicht bij de afspiegeling van wie God is.”

 

Wanneer heb je hoop, geloof of liefde het meest ervaren?  

Geloof ervaar ik heel sterk als ik in een oude kerk ben. Dan denk ik aan hoeveel mensen er al zoveel eeuwen samenkomen in zo’n gebouw. Daar weerklinkt voor mij Gods trouw in: dat vind ik echt heel mooi. De liefde ervaar ik het meest thuis, of met goede vrienden.

Hoop ervaar ik voornamelijk als ik in theater sta en het gevoel heb dat het liedje ‘landt’. Dan is het helemaal stil en voelt het alsof we samen één zijn. Mensen staan dan naast elkaar, in plaats van tegenover elkaar. Die kracht omschrijf ik het liefst als hoop.”

Wat raakt je?

“Dat kan van álles zijn. Een liedje, een heel tof gesprek, een hele mooie preek. Maar ook als ik nadenk over hoe alles gaat en tot de conclusie kom dat het eigenlijk heel goed gaat. Dat ik doe wat ik wil doen. Dan lacht het leven even. Zo’n geluksmoment raakt me.”

Hoe deel jij geloof, hoop en liefde uit?

Ik ben niet zo’n evangelist: ik ga niet de barricades op om mensen te bekeren. Voor mij zit geloof, hoop en liefde heel erg in het dagelijks leven. Het is niet iets waar je activiteiten voor moet bedenken. Ik wil dat geloof, hoop en liefde in mijn DNA zit. Dat draag ik uit door - daar waar ik kan - wat extra’s voor iemand doen. Of als mensen met hun verhaal komen, een hoopvolle noot meegeven. En natuurlijk mijn muziek: ik hoop dat dat ook geloof, hoop en liefde uitstraalt.

“Het is zo tof om na een voorstelling mensen aan je cd-tafel te spreken die zeggen: ‘Dit liedje heeft dat me gedaan’ of ‘Dit heeft me geholpen door een bepaalde tijd heen’. We leven met elkaar dit leven en we gaan voor een deel door dezelfde dingen heen. Ik geloof dat ik op de plek sta waar ik moet zijn: waar ik maximaal ingezet kan worden en waar mijn talenten zo goed mogelijk tot bloei komen om anderen mee te dienen. Ik denk dat dit – in ieder geval voor nu – de beste plek is om dat wat God in mijn rugzakje heeft gestopt, uit te pakken.”

 

Fotograaf foto Matthijn Buwalda: Michaël Terlouw

 

Reacties