Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Het is geen groep met een beperking, het zijn mensen met een toevoeging”

Janneke Nagtzaam is regisseur van een toneelgroep waarin iedereen kan meedoen. Een lichamelijke of verstandelijke beperking ziet zij als toevoeging, en zodoende spelen ze alweer hun 13e voorstelling. Veertien jaar geleden begon ze met een klein clubje, en nog altijd is Janneke verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de club. “Ik schrijf de stukken, doe de regie, de planning en maak de geluids- en techniekplannen.“

Janneke denkt altijd in oplossingen. “Als ik zie dat spelers iets niet kunnen, dan wil ik mijn eisen heel snel bijstellen. Zo kan het toch positief draaien. Ik wil dat ik altijd kan zeggen: ‘kijk, dit kan jij wel!’ Dat ze zelf het gevoel hebben van ‘wauw, dit kan ik!’” Janneke probeert iedereen te laten groeien en sterker te maken en daar wordt ze zelf dan ook weer heel blij van. “Dit is geen werk dat je moet doen, dit is werk dat je mag doen. Ik ben blij dat ik het mag doen.“ 

Schattig

Haar spelers kunnen op haar bouwen. “Ze is super aardig, ze is schattig, ze is geweldig,” zegt speelster Demi. Voor iedereen probeert Janneke speciaal een rol te schrijven. Ook voor Demi schreef ze een lied met dans, waar Demi heel dankbaar voor is. “Sommige mensen denken dat mensen in een rolstoel niks kunnen. Janneke wil laten zien dat mensen als ik, in een rolstoel, ook mogelijkheden hebben.” 

Herkenbare situatie

Janneke heeft zelf ook een beperking. Zij ziet maar acht procent en kent het gevoel van gekwetst zijn. “Je moet jezelf heel erg bewijzen, terwijl een ander dat niet hoeft. Men denkt toch snel dat je iets niet kan. Het werd afwijzing op afwijzing. Ik mocht op een gegeven moment met behoud van mijn uitkering vrijwilligerswerk te gaan doen. Maar dat bewijzen blijft voor iemand met een handicap je hele leven.”

Janneke heeft ermee om leren gaan. Maar het zit haar nog niet altijd mee. Ze heeft namelijk ook een hernia en daarnaast nog reuma. Toch zet ze door. Ze vindt houvast aan een mooie spreuk: ‘Wacht niet tot de storm voorbij is, maar leer dansen in de regen’.

Reacties