Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Helpen met positieve ervaringen in een fietsenzaak

“Ik geloof niet rotte appels”

Peter Ritsema is beter bekend als ‘de fietsherstellert’ in het Oude Noorden. Samen met zogenaamde probleemjongeren knapt hij fietsen op. Dagelijks heeft hij te maken met jongeren die verder nergens terecht kunnen, die problemen hebben en een weg omhoog zoeken.

Peter heeft een onverwoestbaar vertrouwen in de mogelijkheden van deze jongeren. Als ze maar hulp zoeken en zich maar laten helpen. Dat ze soms boos en gefrustreerd zijn, brengt Peter niet van zijn stuk. “Ik geloof dat ieder mens gewaardeerd wil worden en ergens bij wil horen. Uiteindelijk willen deze jongens gewoon huisje, boompje, beestje. Dat vind ik geen te hoge eis.”

Positieve ervaringen

In de fietsenzaak van Peter doen de jongeren positieve ervaringen op. “Het mooie is: binnen een uur leer ik iemand banden plakken. Dan komt de klant een uur later, dan is zijn band geplakt door één van de jongeren. Dat hebben zij gedaan, dus dat is een positieve ervaring. Dat is voor veel jongeren nieuw.” 

De jongeren hebben vaak een pittige achtergrond. “De meesten wonen bij een instelling voor begeleid wonen. Ze hebben vaak geen startkwalificatie, sociale problemen, soms middelen gebruikt. Ze draaien in een kringetje rond: ze hebben geen werkervaring, geen opleiding… Dat kan je doorbreken door ze werk aan te bieden.”

Workshops

En het blijft niet alleen bij fietsen maken. Samen met de jongens gaat Peter naar een school om een bandenplakworkshop te geven. “Ik zit aan de zijkant en hoor hen dingen zeggen die ik ook tegen hen zeg. Dan ben ik apetrots.” 

Reacties