Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2
EO-presentator Mirjam Bouwman en Feike ter Velde kijken samen een aflevering van 'God verandert mensen' terug.

Feike ter Velde: het leven na 'God verandert mensen'

Hij werd bekend als presentator van het tv-programma ‘God verandert mensen’. Zo’n 30 jaar lang zet hij zich met hart en ziel in voor het programma en de Evangelische Omroep. En hoewel het al 17 jaar geleden is dat hij met pensioen gaat, spreken mensen op straat hem nog steeds en vertellen hem dat zij door zijn programma hun leven over een andere boeg hebben gegooid.

Zo kreeg hij eens een mail van een Amsterdamse crimineel die in de kroeg het programma voorbij zag komen. “Wat ze ook probeerden, niemand kreeg de tv uit. Ze hebben het hele programma uitgekeken. De man heeft huilend op straat staan bidden”, vertelt Feike.

Liefde van zijn leven

Als Feike vijftien is, ontmoet hij de liefde van zijn leven: Wil. De twee zijn nog altijd samen, maar ze wonen niet meer bij elkaar. Een paar jaar geleden krijgt Wil namelijk de diagnose Alzheimer. “Toen Wil de diagnose kreeg van de huisarts, zei ze: ‘Dan ga je me zeker weg doen?’ Ik heb toen gezegd dat ik haar nooit weg zou doen”, vertelt Feike. Toch heeft hij - toen het echt niet meer ging – moeten besluiten om Wil op te laten nemen in een verzorgingshuis.

Toch genieten

Dat Wil niet meer thuis is, doet hem verdriet. Het valt hem ook zwaar om alleen thuis te zijn. “Wil kocht op vrijdag altijd bloemen. Ik vergeet dat soort dingen. Daarom heb ik nu maar kunstbloemen staan. Ik realiseer me steeds meer – soms door kleine dingen – dat ze nooit meer thuis komt.” Ondanks alles probeert Feike toch te genieten van het leven. Zo reist hij af en toe en komen zijn kleinkinderen geregeld bij hem langs.


 

Reacties