Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Een warm welkom voor iedereen

Elke zondag rijden Grace en Albert met een auto vol eten en drinken naar Arnhem. Hier organiseert het echtpaar laagdrempelige kerkdiensten voor daklozen, verslaafden en mensen die psychisch in de war zijn. “We willen een fijne en warme plek bieden waar deze mensen iets kunnen eten en waar ze zich welkom voelen.”

Heftig verleden

Grace en Albert hebben beiden een heftig verleden. Grace (63) komt uit een Indonesische familie met negen broers en zussen. Ze voelt zich niet geaccepteerd door haar moeder, die liever een zoon wil. Haar moeder noemt haar dom en slaat haar regelmatig.

Door haar toenmalige man komt Grace in aanraking met drugs dealen. “Hij vroeg of ik veel geld wilde verdienen. Ik had geen werk in die periode en zag het kwaad niet. Uiteindelijk raakte mijn man verslaafd: daarmee begon alle ellende.” Grace scheidt van haar man, wordt opgepakt door de politie en belandt in de gevangenis.

Leven vol cocaïne, drank en vrouwen

Albert (67) komt uit een welgesteld milieu, volgt een dansopleiding en komt zelfs bij het Nationaal en Scapinoballet terecht. Maar hij voelt zich daar niet thuis. “Ik ging ’s nachts leven: een leven van cocaïne, drank en vrouwen. In die wereld voelde ik kameraadschap, vriendschap. Ik zat in een vicieuze cirkel. Ik had psychiatrische stoornissen zoals angstpsychosen en ik ging gebruiken om dat te verdoven. Daardoor worden die stoornissen juist heviger.”

Bekering

Zowel Grace als Albert komen op een bijzondere manier tot bekering. Albert: “Ik had geen goede ervaringen met de kerk. Daar moest ook weer van alles.” Maar een kennis neemt hem mee naar een Pinkstergemeente, waar ze voor hem bidden en waar hij in één keer van zijn verslaving af is. Grace komt in de gevangenis tot inzicht en roept daar God aan voor vergeving. 

Grace en Albert leren elkaar kennen in een kerk. Grace is niet gelijk verliefd, maar voelt wel een klik doordat ze een zelfde achtergrond hebben. “God brengt soms mensen bij elkaar die helemaal niet bij elkaar passen”, zegt Grace over hun verschillende persoonlijkheden. Ze merken dat ze de gezamenlijke passie hebben om iets betekenen voor de groep waar ze ooit zelf deel van waren. 

Stichting Living Joy

Sinds ongeveer 17 jaar zetten Grace en Albert zich in voor de mensen aan de rand van de samenleving. Eerst door ze in de krochten Arnhem op te zoeken en eten te geven, maar al snel krijgen ze een zaal tot hun beschikking waar ze op zondag christelijke diensten houden. Albert: “God maakte ons duidelijk dat we zelf een kerk moesten beginnen. We willen een gemeenschap zijn. Als christenen stoten we zo vaak mensen af door christelijk te doen. Wij willen normaal blijven. Mensen mogen komen zoals ze zijn.”

Hiermee creëren Grace en Albert niet alleen een thuis voor mensen die dat letterlijk niet hebben, maar ook voor hen is dit een plaats waar ze zichzelf kunnen zijn.

Reacties