Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Clown Elles laat dementerende ouderen weer lachen

Elles van Waveren is twee ochtenden in de week als miMakkus clown te vinden in een van de huizen van Hilverzorg. "Soms kom je iemand tegen die nog moeilijk plezier kan beleven, maar uiteindelijk zie je ze toch echt lachen! Dat vind ik bijzonder."

Elles benadert als clown de bewoners elk op eigen wijze met als doel om diep dementerenden te bereiken. Het grote doel is het maken van contact op welke wijze dan ook. Bij de een betekent dat dat je allerlei rare dingen uitspookt, bij de ander ga je rustig zitten om te peilen waar de persoon te bereiken is.

 

Mooie manier

De kracht van de clown zit hem in de non logica, de clown krijgt de ruimte en tijd om rare dingen te doen, mag anders zijn en op een andere manier dingen benaderen. Een mooie manier om de bewoners te kunnen bereiken. De reacties zijn altijd anders en niet te voorspellen. De bewoners mensen worden blij, verdrietig of boos. Het mag allemaal, als er maar een reactie is.

Elles doet nog veel meer voor de bewoners van Hilverzorg: ze zorgt ervoor dat 'iemand iets kan beleven'. "Soms kom je iemand tegen die nog moeilijk plezier kan beleven, maar uiteindelijk zie je ze toch echt lachen! Dat vind ik bijzonder, dat wil ik iemand niet onthouden."

Samen beleven

Elles is bijna 12,5 jaar actief op dit gebied en ze houdt echt van haar werk: "Je krijgt zoveel terug van de mensen, ik zie zoveel dat mij raakt. Samen dingen beleven, dat is heel erg nodig. Heerlijk om de mensen intuïtief te volgen. Dat is soms moeilijk, als dementerende ben je veel kwijt, ik probeer de kern van wie iemand is te raken. Je kan dat zien in de ogen van de bewoner, de ogen zijn de graadmeter."

Reacties