Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Als Jan boos wordt, gebeuren er mooie dingen

"Als ik zie dat mensen genieten, word ik ook gelukkig"

Soms zeggen daden meer dan duizenden woorden. Zoals bij Jan Seegers. Toen hij zag dat de St. Salvator kapel en de bidtuin eromheen zo ernstig vervallen waren, werd hij boos en nam hij zich plechtig voor de schouders eronder te zetten. Zo gezegd, zo gedaan. En dat is niet de eerste keer dat zijn boosheid tot iets moois leidt. 

Jan legt de laatste hand aan de Lourdesgrot in de tuin van de St. Salvatorkapel van Baarle-Nassau. Het fris geschilderde ‘Bernadetje’ krijgt haar vertrouwde plaatsje weer op haar sokkel, opkijkend naar Maria. Jan nam zelf het voortouw voor de restauratie. “Als je maar overtuigd ben, dan krijg je vanzelf de juiste mensen mee om te helpen. En als het dan lukt, dat geeft ook zoveel voldoening. Als ik zo mijn steentje kan bijdragen, dan is dat mooi toch?” vertelt Jan. De kapel betekent veel voor de mensen uit Baarle. “Meer dan de kerk. Dit is kleinschalig en intiem.” Er wordt dan ook volop gedoopt, gerouwd en getrouwd.

Lourdes

De kapel is niet zijn enige wapenfeit. Jan heeft al eens eerder zijn boosheid omgezet in iets moois. “Ze hadden ooit het Mariabeeld uit de tuin van de Belgische nonnekes in het dorp gestolen. Vandalen. Ze hebben ermee rondgelopen in het dorp tijdens de carnaval en hebben het voor de Belse (Belgische, red.) kerk kapot gegooid. Ik was zo ontdaan toen ik het in de krant las. Ik ben gelijk op mijn fiets gestapt en naar de nonnen gefietst, zonder te weten wat ik daar moest doen of zeggen eigenlijk. Ik zei dat ik het zo erg vond van het beeld. En toen beloofde ik dat ik op de fiets naar Lourdes zou gaan om een nieuw beeld te halen. ‘Meen je dat?’ ‘Ja’, zei ik.”

Wie A zegt moet ook B zeggen en dus gaat Jan zich voorbereiden op zijn tocht. Al snel verspreidt het verhaal zich als een lopend vuurtje door het dorp. “De Belse burgemeester belde me zelfs op. En de wielervereniging wilde meefietsen en mensen doneerden geld. Toen was er op een gegeven moment zoveel geld bij elkaar dat ik niet zo’n goedkoop gipsen beeld in Lourdes hoefde te kopen maar er hier één kon laten maken van natuursteen, door de plaatselijke kunstenaar. En dat beeld zouden we dan alsnog meenemen naar Lourdes om te laten wijden.” Uiteindelijk fietsen er 27 mensen naar Lourdes, en het beeld in een volgauto erachteraan.”

Helden

Terug in Baarle worden ze als helden binnengehaald, met de harmonie en alles erop en eraan. Dat is meer dan 20 jaar geleden en het beeld staat er nu nog steeds. In de tuin voor het klooster, nu een basisschool. En niemand die het nog durft te stelen. Dus als Jan zegt dat hij iets doet, doet hij het ook. “Mensen vroegen me, waarom doe je dat? Je moet eerbied hebben voor wat je ouders hebben nagelaten. En als ik zie hoe mensen ervan genieten, dan word ik ook gelukkig.”

Reacties