Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Wassenaar, een historisch dorp achter de duinen

Wassenaar is een plaats in de provincie Zuid-Holland en bestaat uit een dorpskern met daaromheen een bosrijke omgeving met prachtige villa's en landhuizen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen er met hun kinderen op het landgoed Eikenhorst. In het centrum staat de romaanse dorpskerk uit de 12e eeuw, waar prinses Alexia is gedoopt. Verder vind je in het centrum naast een klein aantal oude dorpshuizen ook de achttiende-eeuwse windmolen Windlust. Ook voor kinderen is er genoeg te beleven, denk maar eens aan attractiepark Duinrell, gegarandeerd adrenalinekicks en spetterend plezier in het Tikibad. Een bezoek aan Wassenaar is zeker de moeite waard.

Tip 1: Koninklijke landgoederen 'De Horsten'
Verscholen in het groen tussen Wassenaar en Voorschoten ligt ‘Theepaviljoen de Horsten’. Dit voormalig schiethuis heeft de broer van Koning Willem II, Prins Frederik, laten bouwen in 1861 en is nu in gebruik als theehuis. Je waant je in de vorige eeuw op dit plekje in de randstad. Prachtige jachttrofeeën sieren het interieur en in de winter is een jachtschotel met een kop jagersthee zeker een aanrader. In de zomer hoor je de vogels zingen vanaf het terras, bijvoorbeeld onder het genot van een ‘high tea’.

Op dit plekje in de randstad waar u zich waant in de vorige eeuw kunt u in de winter binnen genieten van de jachttrofeeën met een jachtschotel en een kop jagersthee. In de zomer kunt u heerlijk op het terras luisteren naar de vogels onder het genot van een echte Engelse High tea.

Tip 2: Ga terug in de tijd
Wie kasteel Duivenvoorde binnengaat doet een stap terug in de tijd, het lijkt alsof de tijd stil staat met zijn bijzondere historische kamers en…  dat is ook letterlijk het geval! Duivenvoorde is een uniek en nog steeds bewoond kasteel en landgoed waarvan de wortels teruggaan tot in de 13de eeuw. Ooit stond hier een grote, vierkante verdedigingstoren en resten hiervan zijn nog steeds zichtbaar in de gevel van het kasteel. In de latere middeleeuwen groeide de behoefte aan woonruimte en kwamen er verscheidene vleugels rondom de toren. Beheerder Arend Slot woonde 21 jaar lang in het kasteel en bij Geloof en een Hoop Liefde kunt u al zijn anekdotes horen en kennis maken met de tuinman Dick de Vlieger.

Tip 3: Neem een rijtoer langs de Wassenaarse villa's 
In een klassiek rijtuig het historische dorp bekijken door de ogen van een bezoeker uit het jaar 1920. Het kan in een twee uur durende tour door Wassenaar! Het rijtuig kronkelt door de smalle straatjes, terwijl je op een e-reader uitleg krijgt over de rijke geschiedenis. Zo zie je het dorp op een hele leuke manier!

Tip 4: Cultuur snuiven in de Wassenaarse musea
Neem een kijkje in het nieuwe museum dat vol staat met moderne en hedendaagse kunst: Museum Voorlinden. En vergeet ook niet het Brandweermuseum, een klein museum waar je veel over de brandweer van vroeger te weten kan komen. Hoosvaten, emmers van leer en van zeildoek, slangbrandspuiten en meer attributen kun je hier bezichtigen. De oudste brandspuit in het museum komt uit 1695.

Tip 5: Uitwaaien aan het strand en in de duinen
Tussen Scheveningen en Wassenaar ligt het duingebied van Meijendel. En daar is genoeg te doen en te beleven. Zo zijn er drie prachtige wandelroutes aangelegd, variërend van drie tot vijf kilometer. Deze routes voeren u langs de mooiste plekjes van het gebied, door de valleien en naar de zee. Leer de duinen van Meijendel kennen via een spannende ‘Beleef Route’ voor het hele gezin. De titel hiervan is ‘Zoek de duindieren’. Zo wordt wandelen leuk!

Reacties