Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Combineer Roosendaal met Baarle-Nassau

Roosendaal is een gezellige stad en ligt in West-Brabant. Door de ligging tussen Rotterdam en Antwerpen trekt het vooral veel dagjesmensen van zowel binnen als buiten onze landsgrenzen om te winkelen. De Oude Markt is “The place to be” met z’n gezellige terrasjes en mooie panden. Regelmatig zijn er evenementen, zoals Roosendaal Zingt, Beachvolleybaltoernooi, Hap Stap festival, Roosendaalse kermis, Halve Marathon en braderieën.
Een half uur rijden van Roosendaal ligt Baarle, het merkwaardigste dorp ter wereld. Baarle bestaat namelijk uit 30 stukjes België en Nederland die in elkaar verweven zijn. Op de kaart heet dit dorp Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Een uniek dorp met twee gemeentebesturen, twee burgemeesters, twee postkantoren en twee scholen, maar met één bevolking, die met haar twee nationaliteiten, hand in hand samen gaat.

Tip 1: Station Roosendaal
Decennia lang was Roosendaal een belangrijk grensstation. Voor veel mensen was dit het laatste station voordat ze naar het buitenland vertrokken. Inmiddels is het station door de komst van de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Parijs niet meer belangrijk als tussenstation, maar nog steeds in functie. Het prachtige stationsgebouw uit 1854 is zeker een bezichtiging waard.

Tip 2: Genieten van de Rucphense Bossen
Dit mooie stukje natuur ligt tussen Roosendaal en Rucphen in. Het oorspronkelijke stuifzandgebied heeft een enorme diversiteit aan bomen, afgewisseld met grasland, heide en loofbos. Het is een mooi gebied voor lange wandelingen, maar ook om te fietsen/mountainbiken of dit gebied te paard te ontdekken. Centraal op de heide vind je een drukbezochte horecavoorziening met speeltoestellen voor de kinderen.

Tip 3: Heerlijk winkelen op de markt.
De Roosendaalse markt op maandag is geen doorsnee markt. Vanuit België komen veel bezoekers spontaan voor deze maandagmarkt. In de binnenstad op de Nieuwe Markt is deze uitgebreide en afwisselende weekmarkt te vinden. Groente, fruit, Hollandse vis, Franse delicatessen, mode, muziek, interieur, stof, dierenbenodigdheden: van alles is er te vinden! Een bezoekje aan deze weekmarkt is daarom een echte aanrader!

Tip 4: Kris kras door Baarle-Nassau
Loop je nu in Nederland of België? Het antwoord hierop vind je aan de hand van de huisnummers. Hoe dat precies zit ontdek je tijdens de Onbegrensde Grenzenwandeling. Je gaat onder andere langs het gemeentehuis van Baarle-Nassau en het Sint Annaplein. Of kies voor een GPS wandeling in- of nabij Baarle-Nassau, zoals de route Landgoed Hoevens die langs grafheuvels, landgoederen en uitgestrekt natuurgebied gaat.

Tip 5: Smokkelen
De ligging van Baarle-Nassau maakt het bij uitstek een geschikte locatie voor heimelijke praktijken als smokkelen. VVV Baarle-Nassau ontwikkelde de leuke kinderspeurtocht Stiekem over de Grens, waar je speurt naar bijzondere locaties en ondertussen leuke opdrachten maakt. 

Reacties