Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Tot rust komen met bushcraft

“De natuur oordeelt niet”

Als stadsecoloog weet Johan Mees feilloos de meest groene plekjes in zijn ’s-Hertogenbosch te vinden. Maar de echte natuur ligt buiten de Brabantse hoofdstad. En daar, in de ruige bossen, komt Johan helemaal tot rust. Daar verandert de ecoloog in een bushcrafter. 

De liefde voor natuur is ontstaan tijdens zijn kinderjaren. “Ik heb veel buiten gespeeld. Of ik ging bijvoorbeeld vissen in een slootje. Dan ging het eigenlijk niet eens om het vissenvangen, maar lette ik ook op de kikkers of al het andere leven in het riet. Ook verzamelde ik vogelveren en beheerde ik een klein natuurmuseum. En ik was alert op nieuws dat mij vertelde dat het slecht ging met de natuur. Dat zag ik op het journaal en in de krantenknipsels die ik verzamelde. Die berichten hebben veel indruk op me gemaakt. Ik wist dat ik daarmee iets wilde gaan doen.”

Biologie

De jonge Johan wil iets doen met zijn liefde voor de natuur. Hij gaat biologie studeren. De bioloog is nu ecoloog in ’s-Hertogenbosch. Zijn taak: de stenen stad verbinden met de omliggende natuur. En dat is niet altijd makkelijk: hoewel Johan alle bijzondere planten en dieren weet te vinden, ziet hij ook minder gezonde factoren in de stad. Neonlicht, lawaai, stress, slecht en vet voedsel… Johan kiest ervoor om soms even te ontsnappen en zich onder te dompelen in de ongerepte natuur. 

Bushcraften

Met vaak niet meer dan een mes, een tent en een slaapzak verblijft Johan enkele dagen in de buitenlucht. Tijdens het zogenaamde bushcraften komt hij echt tot rust. “De natuur oordeelt niet. Je bent er gewoon. Als ik echt diep wil gaan, ga ik stil tegen een boom zitten. Dan ga ik heel rustig om me heen kijken. Alle zintuigen gaan dan open. Omdat ik stil ben, gaat de natuur om mij heen meer leven. Ik hoor vogels en zie eekhoorns verschijnen. Dat geeft me een geweldig mooi gevoel. Ik laat dan alles gebeuren, heerlijk is dat. Dan ontdek ik ook mezelf weer.”

Regelmatig organiseert Johan met zijn stichting bushcraftweekenden. Tijdens deze weekenden wordt de natuur herontdekt en intens beleefd. Kinderen leren om met wat dungesneden hout en een mes een vuurtje te maken. Er worden konijntjes geslacht en opgegeten. “Mensen zoeken rust. Tijdens het buscraften vinden ze elkaar. Ze beleven samen iets, dat geeft een verbinding. Het gaat eigenlijk niet om kennis. Het sociale aspect van het samenzijn is veel belangrijker.”

Reacties