Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Ondernemer voor een betere wereld

“Dit is niet de ideale wereld, ik wil gewoon dat het anders wordt”

Stan Uyland wil werkzoekenden helpen in het vinden van een baan. Daar heeft hij het jobmaatjesproject ReconnAct voor opgericht en hij is bezig dit landelijk uit te rollen. “Mensen zonder werk kunnen niks met hun talenten”.

Stan Uyland is geboren Soester en opgegroeid met de geur van beton. Dus het is heel natuurlijk voor hem om samen met zijn broer een bouwbedrijf te runnen. Maar winst maken als ondernemer is niet zijn belangrijkste doel. Stan wil een betere maatschappij. “Eén waar niet het najagen van geld of macht centraal staat, maar zorg voor elkaar. Want daarmee krijg je gelukkige mensen, en daarmee een gelukkige samenleving, en daarmee geluk in de wereld.”

Stan richt diverse projecten op waarin mensen voor elkaar zorg kunnen dragen. Zoals ReconnAct, een jobmaatjes-project waarin een vrijwilliger iemand op sleeptouw neemt om aan werk te komen. “Ik ben ondernemer, dus ik wil graag een platform van ondernemers creëren waar je als werkzoekende connectie kunt maken met ondernemers.”

Aandacht

Momenteel helpt ReconnAct ook veel Syrische vluchtelingen aan werk. “Door het maatjesverhaal is de gemeente Amersfoort een samenwerkingsband met ons aangegaan voor vluchtelingen. Die sturen zij nu door naar ons. Zelf help ik momenteel ook twee vluchtelingen. Ik heb dan 1 keer per week een gesprek en neem het maatje mee naar relatiemomenten bij bedrijven, zoals een receptie. En ik neem een maatje mee naar een bedrijf, voor een interessant gesprek. Dat bereiden we dan voor, ook bijvoorbeeld jezelf voorstellen, je houding, en hoe je een gesprek voert.”

“Ik zie dat die menselijke aandacht ze goed doet. Er is zoveel verkilling in deze tijd – zoals  met Trump met zijn dikke ik –, het terugtrekken op eigen erf, en de rest moet het maar uitzoeken. Wat voor voorbeeld geef je dan? Het ik-gerichte neemt toe, het is huftergedrag.”

Mooier

Stan wil de wereld mooier maken. “Ik wil gewoon dat het anders wordt, dat er andere keuzes worden gemaakt. Ik wil andere leiders, boegbeelden als moeder Teresa, Obama, Martin Luther King. Ik wil een maatschappij waar Geloof Hoop en Liefde centraal staan. We kunnen allemaal het verschil maken, door met handen en voeten te laten zien dat het anders kan. Ik kom veel tegen dat je iemand alleen al door een telefoonnummer te geven kunt helpen. Het kost maar een uurtje per week, je bent een zegen voor een ander en dat komt terug bij jezelf.” 

Reacties