Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Natuurfilms maken om je ziekte te vergeten

Han Meeuwsen doet alleen maar wat hij écht leuk vindt: natuurfilms maken. Sinds hij weet dat hij ongeneeslijk ziek is, brengt hij elke vrije minuut in de natuur door. Niet in het buitenland, maar gewoon bij hem thuis om de hoek op de Strabrechtse heide. Het helpt hem zijn ziekte te vergeten.

Hobby

Op het moment dat Han het slechte nieuws te horen krijgt, werkt hij als ingenieur in zijn eigen bedrijf. “Ik kreeg het nieuws op vrijdag en dat weekend heb ik mijn directe collega’s bij elkaar gekregen. We hebben het werk verdeeld en ik ben per direct gestopt om al mijn tijd in het maken van natuurfilms te steken.” Tot voor kort was dit alleen maar een hobby van Han. “Ik heb er ook wel eens aan gedacht om het beroepsmatig te doen, maar dat kwam er nooit van. Totdat je alle reden hebt om het wel te doen, maar daar kom je te laat achter.”

Film

Elke vrije minuut brengt Han door in de natuur. Hij heeft goed contact met Staatsbosbeheer waardoor hij het gebied in mag om te filmen. Als tegenprestatie maakt hij een film over de Strabrechtse Heide bij Geldrop. “Het gaat over een gebied waar de mensen zelf in wandelen, fietsen, lopen. Als je de tijd zou hebben dan zou je zelf in dat gebied kunnen ontdekken wat je ook in de film ziet. Je moet stilzitten en kijken wat er om je heen gebeurt. Maar misschien moet je net zo gek zijn als ik om dat te zien.” 

De dieren zijn voor Han een makkelijke doelgroep om te filmen: ze klagen nooit en hebben nooit commentaar. Alleen je moet wel heel stilzitten. “Als die camera ook maar een millimeter beweegt, dan is het einde oefening. Soms ben je dagenlang bezig met het perfecte beeld. Wat ik in de tussentijd doe? Wachten. Ik zit daar te hopen dat het gaat gebeuren. Het moet uitkomen, dat is de kick. In de tussentijd slaap ik, zit ik, wacht ik.” 

Afleiding

Het filmen is voor Han een welkome afleiding. “Ik pak mijn spullen en ga op pad. Ik denk er niet over na hoe ziek ik ben en of er iets kan gebeuren. Ik doe het gewoon.” Een vlucht is het voor hem niet. “Misschien is het wel een manier om mijzelf niet met mijn ziekte te confronteren, maar dan is dit blijkbaar mijn manier. Als ik op de bank ga zitten dan zal het allemaal meer tot mij doordringen, maar daar moet ik niet aan denken. Dit helpt mij om een plezierig mens te blijven voor mijn vrouw, mijn kinderen en mijn vrienden.” 

Han staat dus niet teveel stil bij het feit dat hij niet meer beter wordt. “In de film ‘Bridge of spies’ met Tom Hanks wordt gezegd: Would it help to be afraid? Dat vind ik zo treffend. Dat idee heb ik met mijn kanker; je hoeft niet bang te zijn, want je kunt er toch niet voor vluchten. Dat zinnetje ‘would it help’ helpt je om dingen van je af te zetten. Mensen vragen het vaak, maar ik ben niet bang voor de dood, want het helpt mij niet.”

Reacties