Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Modeontwerpster ondanks slecht zicht

"Mijn zicht is verslechterd, maar mijn visie is verbeterd"

Als ze 23 is, wordt bij Annemarie Nodelijk een goedaardige hersentumor geconstateerd. Na het verwijderen van deze tumor verliest Annemarie voor het grootste gedeelte haar zicht. Haar droom om in de mode te werken lijkt daardoor in duigen te vallen. Toch weigert Annemarie om haar droom op te geven.

Dankzij vrienden en familie weet Annemarie de kracht te vinden om door te gaan. "Mijn beste vrienden, Annie's Angels zoals ik ze noem, hebben mij er echt doorheen gesleurd. Ik kon ze niet alleen middenin de nacht bellen, zij hebben er ook voor gezorgd dat ik mijn modedroom nooit heb laten varen. Ze hebben mij altijd gestimuleerd om door te gaan!”

Achter de naaimachine

Na de revalidatie wordt Annemarie al snel weer achter de naaimachine gezet. ‘Gewoon proberen,’ wordt er tegen haar gezegd. “Doodeng vond ik het. Toch viel het honderd procent mee en ben ik inmiddels weer volop aan het ontwerpen geslagen. Natuurlijk is het wel anders dan voorheen. Zo heb ik meer licht nodig, teken ik met een stift om mijn ontwerpen goed te kunnen zien en duurt het langer om een draad door het oog van de naald te halen. Maar het lukt me nog steeds!"

Ontwerpen

Annemarie richt zich nu op wat ze allemaal wel kan en bekijkt zo veel mogelijk van de positieve kant. Met als resultaat dat ze zelf tassen en accessoires ontwerpt en maakt en daar geniet ze met volle teugen van. "Het is zo fijn om, ondanks mijn beperking, weer zo intensief met mijn passie bezig te zijn. Want ik zal je eerlijk zeggen: ik heb heel lang gedacht dat het nooit meer zou gebeuren."

Reacties