Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

"Mijn keuken is mijn kerk"

Wilbert van de Kamp (28) verruilde de drukte van Amsterdam voor de rust van Groningen. Nu woont hij in Villa Oosterhouw in het uiterste noorden van Nederland en leeft hij van de producten uit zijn directe omgeving. “Ik zocht een plek waar ik iets kon betekenen voor andere mensen en mezelf kon zijn.” 

Aangekomen op landgoed Oosterhouw in Leens is Wilbert gelijk onder de indruk. “Het is hier zó prachtig, de luchten, de landschappen.” Het leven op het landgoed is eigenlijk een beetje boven zijn stand. “Ja, ik ben een soort hertog hè? Maar ik mag erop passen van de eigenaren. Ze vinden het mooi hoe ik leef en hoe ik het verhaal van de streek probeer uit te dragen.” Dat doet hij vooral door de mensen uit de streek te verbinden. “Ik kook met ingrediënten van boeren en vissers. Je kan een hele mooie maaltijd koken met producten uit 10 kilometer in de omtrek.” 

Pompoenen en tarwe

Eén van de landbouwbedrijven waar Wilbert wel eens inkopen doet is bij Ale en Fenna. Wilbert haalt er zijn pompoenen en tarwe. “Het zijn een beetje mijn tweede ouders geworden. Ze stellen af en toe mijn moeder gerust dat het nog goed met me gaat,” lacht Wilbert. En Fenna beaamt dat. “Wilbert heeft een bijzonder talent. Hij maakt niet alleen een maaltijd van wat wij hier produceren, maar brengt ook de mensen op een hele ongedwongen manier samen.”

Dat is ook precies de missie van Wilbert. “We zijn het contact met de boer en zijn product kwijtgeraakt. Bij de supermarkt koop ik makkelijk vlees omdat ik geen enkele connectie heb met datgene wat er achter zit. Hier zie ik de koeien waar het van gemaakt wordt. Het vlees dat ik hier eet is daardoor veel kostbaarder en mooier. De verbinding tussen ons en het eten is kwijt, dat probeer ik te herstellen.”

God

En zo scheurt Wilbert dwars door het Groningse land. Voor hem hebben eerlijke gerechten met ingrediënten uit de nabije omgeving alles met God te maken. “Genieten van eten en drinken, dat zijn dingen die door God zijn verzonnen. Soms vind ik kerken moeilijk, maar als ik met koken dichtbij de natuur ben en de hele keten van mensen en dieren ontmoet, dat alles bij elkaar komt, dat is voor mij de manier om God te ontmoeten. In het koken zie ik het hemelse in de puurste vorm. Zo is mijn keuken eigenlijk mijn kerk geworden.”

Reacties