Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Mensen verbinden met tweedehands spullen

Bakken vol oude deksels, doppen, langspeelplaten en cd’s staan midden op straat als Marianne van Heeswijk aan het werk is. Met een groep bevlogen mensen uit alle windstreken, legt zij regelmatig een ‘tapijt voor vrede’. “Iedereen heeft wel iets met vrede. Vrijwel alle mensen doen mee en voelen de symboliek.”

Het leggen van zo’n tapijt verbindt mensen. “Bij het eerste tapijt is er Syrische soep gekookt, Nederlanders kwamen met koekjes bij de koffie, lachen, huilen, alles gebeurde daar samen. De dominee had het ergens aangeplakt gezien, en kwam de vredeskaars brengen. Zo mooi vond ik dat! Ik zei tegen hem: dit wil ik vaker gaan doen. Samen met hem hebben we toen ook een tapijt in de vorm van een hart gelegd op de dag tegen racisme.”

Een tapijt voor vrede, gemaakt van oude deksels, doppen, langspeelplaten en cd’s.

Hoe het begon…

Marianne is kunstenaar en wordt tijdens het werk geraakt door een gesprek met een dame uit Amsterdam Osdorp. “Zij vertelde: ‘Bij ons wonen 30 nationaliteiten in de straat, en dat gaat hartstikke goed. We organiseren regelmatig een maaltijd met elkaar, en genieten juist van die veelzijdigheid.’” Het schudt Marianne wakker. “Ik zag mezelf daar zitten in dat witte museum, met eigenlijk alleen maar wit en hoogopgeleid publiek. Ik dacht: ben ik hier nou bezig met verbinden? Duh, ik moet de straat op!”

Op dat moment worden er in Den Bosch 500 vluchtelingen opgevangen. “Ik dacht: daar moet ik zijn. We hebben toen in dat wijkcentrum met een enorme groep een tapijt gelegd. De helft vluchtelingen, de helft wijkbewoners: zij kwamen meedoen, maar ook koffie en cake brengen. Het is fantastisch om samen bezig te zijn, samen iets te doen. Een sfeer van harmonie.”

Tweedehands

In haar werk als kunstenaar gebruikt Marianne veel tweedehands spullen. “Ik vind dat mooi: alles is een verhaal, alles heeft al iets meegemaakt. En het zorgt ook voor de verbinding: alles is al een keer aangeraakt. En alle doppen en deksels die we gebruiken worden tegen elkaar aan gelegd, zo'n mooie symboliek! Het kenmerkt voor mij ook de kringloop van het leven. Veel mensen vinden het zonde dat het niet blijft liggen, maar ik vind juist het mooie dat het tijdelijk is. Het gaat om het proces.”

Juiste werk op het juiste moment

“Dit werk klopt helemaal bij wie ik ben. Ik vind het niet raar dat ik dit nu aan het doen ben. Dat heeft zeker ook te maken met mijn zoon met een mooi kleurtje. Heel die vriendenclub heeft te maken met discriminatie. Het is heel dichtbij. We zijn allemaal mens, en wat dat betreft gelijkwaardig. We zijn verschillend, maar wel gelijk.”

Het werken aan de tapijten brengt Marianne veel. “De verbindingen die ik zie ontstaan. Ook daarna: mensen worden bijvoorbeeld Facebook-vrienden met elkaar. Ik haal daar mijn voldoening uit. Ik word daar gewoon blij van, en de mensen zelf ook. Het geeft zoveel energie. De resultaten zijn geweldig, ze zijn iedere keer weer anders.” 

De groep waarmee het tapijt wordt gelegd is steeds verschillend. “Er gaan altijd drie Syrische jongens mee. Dat is een vast cluppie. Maar verder is er een app-groep waarin ik een bericht stuur als er wat gaat gebeuren. Zo samen bouwen, verbinding zoeken, gelijkwaardigheid uitstralen. Dat is waar ik het voor doe.”

Reacties