Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Mensen verbinden met een fietsenwerkplaats

Ton Joore en zijn vrouw Marieke helpen vluchtelingen in de wijk Boscheveld door middel van een fietsenwerkplaats. In de werkplaats komen mensen samen én leren ze fietsen, wat zorgt voor verbinding en zelfstandigheid.

Voor Marieke en Ton is het vanzelfsprekend dat het een fietsenproject is. Het is namelijk belangrijk om te leren fietsen, volgens Marieke. “In hun eigen leven betekent het onafhankelijkheid. Ze kunnen zelf gaan waar ze willen. En ze hebben veel meer tijd, want normaal moeten ze alles lopend doen. En wat hier zo leuk is: ze gaan met elkaar fietsen, ze maken afspraken en helpen elkaar.”

De fietsen zijn voor de vluchtelingen ingezameld in de Sint Jan en het fietsenproject zorgt duidelijk voor verbinding, ziet ook Ton. “De fiets is een voertuig om mensen met elkaar te verbinden, om de ontmoeting tot stand te brengen. Want de ontmoeting staat voor ons voorop.”

Marieke sluit zich daarbij aan. “Je helpt elkaar en daardoor kan je veel meer bereiken dan je zelf dacht. Vroeger waren we een wijk waar op neergekeken werd. Nu zijn we een wijk waar iedereen wil zijn. Dat is echt samenleven. Mensen hebben veel meer gemeen dan dat ze verschillend zijn.”

Reacties