Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Leren van avonturen in je eigen woonplaats

“Het maakt je een beter mens”

Erwin Zantinga (31) zit doordeweeks op kantoor, maar maakt het liefst avontuurlijke reizen. Geen dure auto, baanzekerheid, een mooi huis en een flitsende carrière voor hem, maar terug naar de natuur. En daar hoef je echt niet een jaar voor op reis: gewoon na je werk de wildernis in, en ’s ochtends ben je weer thuis.

“Reizen heeft veel meer te bieden dan relaxen,” zegt Erwin. “Je leert er zo ongelooflijk veel van. Als je reist stel je jezelf open. Je brengt jezelf in de positie dat je ontdekt hoe meelevend en lief de mensen om je heen zijn.”

Dat heeft Erwin tijdens een actieve vakantie zelf ervaren. “Zo ben ik een keer van Zuid-Engeland naar Schotland gereisd op inline-skates, dat is 1600 kilometer. Maar na twee dagen lagen mijn voeten open, ik kon niet meer. Toen zagen mensen mij ploeteren en riepen me binnen. Ze boden me eten, drinken, een slaapplek en zelfs hun fiets aan! Ik ben toen maar naar Schotland gefietst.”

Micro-avontuur

Maar Erwin maakt niet alleen maar lange moeilijke reizen. Hij ontdekt dat je niet per se een vliegticket nodig hebt om jezelf uit te dagen. Het kan ook veel dichter bij huis “Ik noem dat een ‘micro-avontuur’: je gaat gewoon doordeweeks op reis, op avontuur. Na je werk de natuur in en ’s ochtends weer naar huis. Ik werk gewoon binnen, net als veel andere mensen. Als ik dan buiten ben, dan merk ik dat. Die frisse lucht doet veel met je. Het laat je weer even wat fitter voelen.”

Toch is Erwin niet altijd zo avontuurlijk geweest. “Dat kwam pas na mijn 17e. Mijn vader overleed na een heftig ziekbed, hij had kanker. Dat was een zware tijd, toen leerde ik dat het leven eindig is. Toen wist ik: je moet het leven bij de ballen grijpen. Nu wil ik het meeste uit het leven halen. Door te reizen probeer ik zoveel mogelijk ervaring op te doen.” 

Liever

En al dat avontuur geeft Erwin een andere levenshouding. “Ik ben liever geworden door de reizen die ik heb gemaakt, doordat mensen zo goed zijn voor mij. Nu wil ik ook goed zijn voor anderen. Zo maakt reizen je een beter mens. Iedereen die reist verandert, doordat je andere culturen ziet. De liefde voor de aarde, of voor anderen. Dat inspireert.”

Het liefst inspireert Erwin anderen. “Mensen denken dat ze dit niet kunnen. Maar dat is niet zo, want als je ’s ochtends wakker wordt denk je: wat is het heerlijk om in de natuur te zijn. Dat wil ik graag doorgeven: dat het niet zo moeilijk is om dichter bij de natuur te komen en dat het heel goed voor je is.”

Reacties