Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Het leven als schaapsherder: “Het is een cadeau”

Als ondernemer werkt Lex Thoen bijna dag en nacht. Hij runt met veel plezier een organisatiebureau, totdat hij besluit om het roer om te gooien. Hij solliciteert als schaapherder bij de Vockestaert. Een goede keus, want dit vak biedt hem rust en stilte.

Lex geniet nu volop van het samenwerken met zijn dieren, maar daar ligt een ingrijpende gebeurtenis aan ten grondslag. “Ruim 9 jaar geleden is mijn vrouw ernstig ziek geworden. Dan is de wereld ineens heel erg klein, alles om je heen doet er ineens niet meer toe.”

Rust

Lex en zijn vrouw besluiten om meer tijd voor elkaar vrij te maken en meer rust te nemen. Lex wordt schaapsherder en trekt nu met zijn kudde door Midden- Delfland, een prachtig natuurgebied midden in verstedelijkt gebied. “Ik heb de keuze gemaakt voor de natuur, maar ook voor de contacten met de mensen die aan het wandelen zijn.”

Contacten

Die contacten met mensen verschillen elke dag weer. “Er is altijd een praatje. Dat kan soms heel vrolijk zijn, maar het kan ook zijn dat mensen zelf een verhaal hebben te vertellen. Dat ze droevig zijn, of iets hebben meegemaakt. Dat is het mooie van herder zijn: je straalt rust uit. Niet Lex Thoen is belangrijk, de herder is belangrijk.”

Nu probeert Lex de liefde voor het gebied en zijn schapen over te brengen op anderen. Hij organiseert wandelingen voor verschillende groepen en wil anderen inspireren. “Ik kijk met heel veel plezier terug op wat er allemaal gebeurt is in mijn leven. Pieken meegemaakt, maar soms ook eens een klein dalletje zoals met de gezondheid van mijn vrouw. Maar als dan alles weer goed gaat, en je mag dit doen met die beestjes… Dat is een cadeau.”

De samenwerking tussen herder en hond, die samen een grote groep dieren bijeen kunnen houden en door een gebied kunnen leiden is een bijzondere ervaring. Een ervaring die iedereen mee kan maken. Klik hier voor meer informatie.

Reacties

Thema's