Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Helpen met een praatje en een lach

Door een motorongeluk moet Anne van der Vleuten uit Mierlo het motorrijden voorgoed afzweren. De pijn in haar benen is te hevig om nog goed te kunnen rijden. Ze opent een winkeltje en ontdekt nog een passie: mensen helpen met een praatje en een lach.

Ongeluk

Ruim 30 jaar geleden wordt het leven van Anne (54) op de kop gezet als ze tijdens een ritje wordt aangereden door een auto. “Mijn rechterbeen was helemaal aan gort, maar met wat knippen en plakken hebben ze de boel weer aan elkaar gezet.” Het duurt 11 jaar voor ze weer een beetje de oude is. “In het begin kon ik zelfs niet meer lezen, alleen plaatjes kijken. Ik heb in die tijd wel een flinke dip gehad. Maar je moet door en ik ben ook zeker niet iemand om thuis te zitten achter de geraniums.”

Anne besluit samen met haar broer haar ouderlijk huis te kopen. Haar moeder en oma hadden jarenlang aan huis een winkeltje. Al snel begint het ook bij Anne te kriebelen. “Ik wilde wel iets anders dan mijn moeder doen. Ik verkoop cadeauartikelen, het liefst allemaal spullen met een verhaal. En daarnaast maak ik zelf graag sieraden. Het zijn hebbedingetjes hier. Zoals we op z’n Brabants zeggen: ge het t nie nodig, maar het is wel leuk voor d’n heb!”

Praatje en een lach

Het winkeltje is er niet alleen om lekker te snuffelen, Anne staat ook graag klaar voor een praatje. “Het is toch prachtig als je er zo voor elkaar kan zijn? Soms zijn het flinke verhalen die je te horen krijgt. Maar mijn korte termijn geheugen werkt niet zo goed meer, dus blijft het ook niet hangen, denk ik dan maar! En  God heeft ons toch gemaakt om een ander te helpen en ieder doet dat op z’n eigen manier. Ik doe het met een praatje en een lach.”

In de winkel legt Anne haar ziel en zaligheid. Maar ook het motorrijden blijft trekken. Na het ongeluk kan Anne nog een tijd lang rijden, tot de pijn drie jaar geleden te hevig wordt. Maar dankzij de stabiliteit van een Harley Trike durft ze het dit seizoen toch weer aan. “Oooooh, dan vliegen er vlinders in de buik! Het is net als verliefd zijn. En dat ding maakt trouwens een partij herrie, dat wil je niet weten!”

Zegening

Voordat ze op de motor stapt laat ze hem eerst nog even inzegenen door de pastoor. Dat gebeurt elk jaar in maart, zodat iedereen weer veilig de weg op kan in het nieuwe seizoen. “Ik vind het een fijn idee dat ze over me waken.” 

Reacties